latinica  ћирилица
27/04/2017 |  20:15 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Ивановић: Међународна заједница прихватила концепт уцјена

Данашњом одлуком Суда у Колмару, којом је одбијен захтјев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, промовисан је рецепт како ће Албанци уз помоћ међународне заједнице рјешавати било које питање у будућости, рекао је Срни предсједник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић.
Оливер Ивановић (фото: Танјуг/Screenshot) -
Оливер Ивановић (фото: Танјуг/Screenshot)

"Очигледно је да су Албанци уз помоћ међународних ментора осмислили рецепт како решавати било које питање на Косову и Метохији, а то је комбинација притисака и претњи, чак и ратом", каже Ивановић.

Он сматра да је "у вези са Косовом све импровизација" и да је међународна заједница, бранећи сопствени концепт звани "независно Косово", увијек спремна да чини уступке и да импровизује.

"Након мартовског погрома осмислили су преговоре о статусу, 2008. године укинули међународну цивилну канцеларију, прихватајући једнострано проглашену независност Косова, да би 2011. године опет под притиском улице и претњама издејствовали почетак преговора о нормализацији односа", истакао је Ивановић.

Срби, каже Ивановић, морају да "упру прст" у Устав самопроглашеног Косова и Ахтисаријев пакет, којима су Србима гарантована права јер у супротном постоји бојазан да ће под притиском и новим албанским пријетњама бити осмишљен план који ништа добро не може да донесе Србима.

"Српски представници, како на локалном, тако и на централном нивоу, морају да проговоре, морају да делују проактивно, а не накнадно. Морамо се издићи и схватити да ћутањем и накнадним реаговањем не можемо одбранити ни себе, ни интересе државе на Косову и Метохији",каже Ивановић.

Извор: СРНА