latinica  ћирилица
27/04/2017 |  20:03 ⇒ 28/04/2017 | 08:57 | Аутор: РТРС

Протестна нота Француској

Генерални секретар Министарства иностраних послова Србије Вељко Одаловић уручио је протестну ноту амбасадорки Француске у Београду Кристин Моро, поводом скандалозне одлуке Апелационог суда у Колмару, којом је одбијен захтјев Србије за екстрадицију Рамуша Харадинаја.

У ноти се износи став Владе Републике Србије да је у питању политички мотивисана одлука која није правно утемељена и у чијем образложењу нису уважени материјални докази које је доставила Србија, међу којима су и изјаве преживелих свједока, саопштило је Министарство спољних послова.

Указује се да Апелациони суд у Колмару није навео ни једну чињеницу којом доказује да нису испуњене претпоставке из Европске конвенције о екстрадицији, сачињене 1957. године у Паризу, коју су ратификовале и Република Француска и Република Србија.

У ноти се наглашава да ова одлука представља повреду универзалног принципа међународног права о спречавању некажњивости ратних злочина, а да је посебно неприхватљива констатација да би екстрадиција Рамуша Харадинаја Србији имала изузетно тешке посљедице по њега, чиме се изражава неповјерење у правни систем Србије.

Оцјењује се да је одлука Апелационог суда у Колмару увредљива и закључује да представља тежак ударац билатералним односима Србије и Француске, наведено је у саопштењу.

Извор: РТС