latinica  ћирилица
27/04/2017 |  19:36 ⇒ 28/04/2017 | 01:00 | Аутор: РТРС

Средњошколци из Српске дали одговор - Шта Србија треба да зна о мени? (ВИДЕО)

Више од 90 средњих школа, више од стотину радова, а њих десет дало је најбоље одговоре на питање – шта то Србија треба да зна о мени? Питање је то које је средњошколцима Републике Српске поводом Дана државности Србије поставио Генерални конзулат Србије у Бањалуци.
Награђени средњошколци из Српске на наградном путовању у Србију -
Награђени средњошколци из Српске на наградном путовању у Србију

Генерални конзулат Србије у Бањој Луци је након литерарног конкурса спроведеног у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске прогласио је 10 најбољих радова на тему “Шта то Србија треба да зна о мени?“.

Одговоре које су добили, без ријечи су оставиле многе, и управо зато су одлучили да западну и централну Србију десет средњошколаца из различитих градова Српске упозна на најбољи начин.

Ових десет ученика награђени су бесплатним боравком у хотелима “Оморика“ на Тари и “Бреза“ у Врњачкој Бањи, а бораак је трајао од 21. до 30. марта.

Током девет дана ученици су обишли историјски богат Митровац, мјесто гдје су данас највеће атракције Козије стијене или Тепих ливаде, манастир Рачу - задужбину краља Драгутина, а возили су се и Шарганском осмицом - жељезничком трасом од Шаргана до Мокре Горе.

Незаобилазан је био и Дрвенград, етно село у градском облику и структури, на брду Мећавник, подигнут по замисли режисера Емира Кустурице.

У Ужицу су посјетили 70 година стар Народни музеј и Музеј Ужичке републике, отвореном прошле године, као и Јокановића кућу у којој је постављена изложба амбијенталног карактера на тему: “Градска кућа у Ужицу у 19. и почетком 20. вијека“. Поставком је приказана потпуна трансформација Ужица, од оријенталне вароши “шехера“ у српску варош.

Испод ужичког Старог града, ученици су обишли један од симбола града Ужица – хидроцентралу на ријеци Ђетини. То је прва електрична централа подигнута по Теслиним принципима полифазних струја у Европи и друга у свијету, свега пет година послије подизања исте такве на ријеци Нијагари у Америци.

Како је протекла посјета Сирогојну, Златибору, Врњачкој Бањи, Чачку, Краљеву и другим мјестима погледајте у нашој репортажи.