latinica  ћирилица
27/04/2017 |  18:59 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

О Агрокору данас и у Сарајеву; У Загребу смјене (ВИДЕО)

Добављачи Агрокора у Српској до сада су пријавили 5,5 милиона марака потраживања.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

О заштити домаћих добављача, разговарано је у Сарајеву, а из Хрватске су рјешење обећали за 15 дана.

Због Агрокора и смјене у Хрватској Влади.

БиХ неће пристати на селективно плаћање дуга. Морају се поштовати приоритети и рокови. Ентитетске владе инсистирају да, планом у наредних 15 дана, буде уведен надзор над финсијским токовима у Конзуму.

- Дуг према добављачима у Републици Српској је 5,5 милиона КМ. Апелујемо да добављачиа пријаве своја потраживања. За 15 дана "Агоркор" групација имаће комплетну агенду и план активности на реструктурисању "Конзума", рекао је Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма Републике Српске.

Од Агрокорових предузећа у БиХ очекује се да плаћају рачуне и обавезе добављачима, радницима и држави...

- Очекујемо да се не предузимају мјере извлачења капитала у корист санације у Хрватској, каже Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Битка за опстанак Агрокора још траје, потврђује Анте Рамљак, представник хрватске Владе за Агрокор, али тврди да ће сачувати 5.200 радних мјеста у БиХ: "Направићемо све да осигурамо радна мјеста, да почнемо плаћати своје рачуне..."

Због Агрокора, у Хрватској су смијењена три министра. Премијер Андреј Пленковић разријешио је министре коалиције "Мост"- Славена Добровића, Антуна Шпрљу и Влаху Орепића, јер су на сједници Владе гласали против повјерења министру финансија Здравку Марићу, који је прије доласка у Владу био извршни директор у посрнулом хрватском концерну.