latinica  ћирилица
27/04/2017 |  18:35 | Аутор: РТРС

Дом народа Парламента ФБиХ- Без изјашњавања о Закону о пензијско-инвалидском осигурању

Делегати Дома народа Парламента Федерације БиХ на данашњој сједници у Сарајеву нису се изјашњавали о Закону о пензијско-инвалидском осигурању који је усвојен на Представничком дому.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламента ФБиХФото: СРНА

Предсједавајућа Дома народа Лидија Брадара потврдила је новинарима да се делегати неће изјашњавати о овом закону данас, те да ће Закон ићи на додатно усаглашавање.

Она је истакла и то да су ставови СДА и ХДЗ-а приближни, те да се разликују само у начину израчуна пензије.

Новим законом Владе о ПИО-у уведена је могућност остваривања пензионог права са 65 година живота и 15 година радног стажа, а задржана је и пријевремена пензија и за жене и мушкарце уз благо подизање услова.

Из ХДЗ-а траже још и повећање коефицијента са 13,6 на 14,31 иако је такав приједлог раније одбијен и СДА га неће подржати, јер, тврде, Федерација не може издржати нове финансијске притиске.

Из ХДЗ-а кажу да би већим коефицијентом биле и веће пензије, те да то не би био превелик удар на буџет ФБиХ, преносе федерални медији.

Овакав закон не подржава ни опозиција јер тврде да ће најмање пензије имати радници из реалног сектора, док ће запослени у државној служби након високих плата имати и високе пензије.

Делегати СДП-а у Дому народа напустили су сједницу зато што пауза није трајала по захтјеву Клуба СДА 15 минута, него се одужила на сат и по.

Пауза је затражена након што су из Клуба Хрвата амандманом тражили да коефицијент за обрачун пензија буде 14,31, умјесто 13,6 како је то усагласила Влада ФБиХ.

Није познато да ли ће сједница бити настављена, јер се СДА и ХДЗ не могу да усагласе ставове о овом закону.

Извор: Срна