latinica  ћирилица
27/04/2017 |  18:15 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Николић писао Оланду - Србији нанесена велика неправда

Предсједник Србије Томислав Николић упутио је писмо предсједнику Француске Франсоа Оланду у којем је навео да је негативно мишљење француског суда о захтјеву за изручење Рамуша Харадинаја нанијело Србији велику неправду.
Томислав Николић (Фото: Sputnik/Алексеј Никољски) -
Томислав Николић (Фото: Sputnik/Алексеј Никољски)

Николић је навео у писму да је одлуком Апелационог суда у Колмару пуштен на слободу злочинац који ће, овим чином француских власти, остати некажњен, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

"Вест да је одлуком француског правосуђа ослобођен Рамуш Харадинај, чије смо изручење тражили на основу расписане потернице обезбеђене доказима, дубоко је потресла нашу јавност и, нажалост, још више утврдила уверење да нема правде за српске жртве", поручио је Николић.

Он је истакао да је Србија у складу са важећим процедурама доставила документацију која непорециво доказује кривицу Харадинаја, "злочинца који је за свагда завио у црно многе српске породице" и нагласио да никаква објашњења не могу да отклоне утисак да је политика и овога пута надвладала правду и да је убијање Срба оправдано и дозвољено, за разлику од злочина над другим народима.

"Наш осећај дубоке повређености увећан је чињеницом да је Француска у српској историји доживљавана као светао пример пријатељства и части, због којег ни највећа страдања у два светска рата нису била узалудна", наведено је у писму.

Предсједник Србије нагласио је да је Србија деведесетих година прошлог вијека била суочена са тероризмом Рамуша Харадинаја на Косову и Метохији, те наводећи да је Француска "угрожена данас", поручио да је Оланд требало да зна да ће оваква одлука изазвати револт Срба.

"Ја Вам, као човеку коме сам у више наврата доказао своје пријатељство, указујем на последице такве очигледно политичке одлуке суда у Француској, која је нанела велику неправду Србији, великом пријатељу Француске, за коју нас, у овом тренутку и нажалост, везује само славна историја наших дедова и очева", навео је Николић у писму Оланду.

Он је додао да ће Влада Србије у складу са својим овлаштењима одлучити на који начин ће Србија исказати незадовољство.

"У нади да Француску још увек води част и правда за све народе подједнако, молим Вас да примите моје поздраве", написао је Николић.

Извор: Срна