latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:58 | Аутор: РТРС

"Напредни клуб" - Србија да сама приступи привођењу правди оптужених

Одлука Суда у Француској да одбије изручење команданта терористичке ОВК Рамуша Харадинаја Србији један је у низу сличних поступака којима је међународна заједница ударила шамар породицама несталих и погинулих, као и легитимним и међународно признатим српским институцијама, оцијенио је "Напредни клуб".
Рамуш Харадинај - Фото: AFP
Рамуш ХарадинајФото: AFP

Ово политичко удружење из Београда оцијенило је да је стога вријеме да Србија користи сва расположива државна средства и сама приступи привођењу правди оптужених, гдје год да се они налазе у свијету.

"Ако западни део међународне заједнице то неће да учини, држава Србија је дужна да недужним жртвама обезбеди правду и сама приведе оптужене за злочине, где год се они налазили или кретали", истиче се у саопштењу.

"Напредни клуб" закључио је да је одлука француског суда уједно и шамар међународном интегритету Србије, будући да су и раније европски судови поступали слично када је ријеч о српским Интерполовим потјерницама за терористима са Косова и Метохије и из бивше Југославије.

"Имајући у виду да већ годинама српске Интерполове потернице немају никаквог ефекта, Напредни клуб захтева од владе и изабраног председника Републике, Александра Вучића, да јавности представе конкретан план о томе које ће мере, у ком року и како Србија предузимати по питању хапшења и кажњавања терориста одговорних за монструозне злочине над Србима и неалбанским живљем на Косову и Метохији", навео је "Напредни клуб".

Апелациони суд у Колмару одбио је данас захтјев за изручење бившег вође терористичке ОВК Рамуша Харадинаја Србији, кога Београд оптужује за ратне злочине на Косову и Метохији.

Извор: Срна