latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:48 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

БОРС- Потребно јединствено законско рјешење за дупли борачки стаж (ВИДЕО)

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да ће се БОРС борити за то да буде пронађено јединствено законско рјешење за уплаћивање дуплог борачког стажа за све који су дали допринос за стварање Српске, било као припадници војске, полиције, посланици или службеници.
Приједор: Сједница Предсједништва БОРС-а - Фото: СРНА
Приједор: Сједница Предсједништва БОРС-аФото: СРНА

Савчић је навео да је неуплаћен дупли стаж током протеклог рата један од проблема борачких категорија.

- Уколико се рјешавају проблеми неким другим категоријама, најмање што држава мора да уради јесте да ријеши и проблеме настале из радног односа у вријеме рата - рекао је Савчић новинарима након сједнице Предсједништа Борачке организације која је данас одржана у Приједору.

Он је нагласио да је Предсједништво данас осудило подјеле БОРС-а у више организација које покушавају да окупе демобилисане борце, па чак и неке које покушавају да окупе старјешине.

- То није добро - напоменуо је Савчић.

Он је навео да је БОРС имао обавезу да ресорном министарству достави податке о броју својих чланова, те да Борачка организација званично има више од 140.000 чланова.

- Позивам све саборце, без обзира на то у којој су организацији, да престану да у борачкој организацији траже алиби за своје погрешне одлуке о стварању организације. Вјерујем да су многе од њих формирали неки људи ради личних интереса - поручио је Савчић.

Он је навео да је, када је ријеч о подјелама, ријеч о људима који су вршили најодговорније дужности у Борачкој организацији.

- Мени не пада на памет да када престанем да обављам ову дужност оснивам неку нову организацију да бих био предсједник - каже Савчић.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић рекао је новинарима да је питање дуплог стажа тема о којој ће бити расправљано и на сљедећој сједници.

- То је озбиљно питање, а измјене закона нису тако једноставне. Задужили смо стручну службу и надлежне из БОРС-а да добро анализирају одређене проблеме с обзиром на то да је више иницијатива из различитих организација и да је потребно да имамо добар и образложен приједлог - навео је Милетић.

Данашњој сједници предсједништва БОРС-а присуствовао је и савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите генерал Милан Торбица.

Извор: СРНА