latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:35 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о изградњи дионице аутопута Свилај-Оџак

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и шеф Одјељења за кредитно пословање Европске инвестиционе банке за Словенију, Хрватску и земље западног Балкана Матео Ривелини потписали су данас у Сарајеву Споразум о инвестиционом гранту - Коридор "Пет-це", који се односи на изградњу дионице ауто-пута Свилај-Оџак у вриједности од 25,09 милиона евра.
Беванда и Ривелини потписали споразум о изградњи дионице Свилај-Оџак - Фото: СРНА
Беванда и Ривелини потписали споразум о изградњи дионице Свилај-ОџакФото: СРНА

Након потписивања, Беванда је изјавио да су овим створени услови за убрзање изградње стратешки важне дионице ауто-пута Свилај-Оџак у дужини 10,7 километара.

Он је захвалио представницима ЕУ и Европске инвестиционе банке за грант и истакао да је ова дионица важна не само за побољшање путне инфраструктуре, већ и за регионалну сарадњу и бољу комуникацију са ЕУ.

Беванда је навео да укупан пројекат, осим те дионице, укључује и изградњу граничног прелаза и прекограничног моста на Сави у Свилају.

Ривелини је рекао да је овај грант сигнал подршке Европске инвестиционе банке и ЕУ БиХ и најавио још 200 милиона евра подршке за путну инфраструктуру БиХ у овој години.

Он је нагласио да је Европска инвестициона банка од 2001. године у БиХ уложила око двије милијарде евра у сектор малих и средњих предузећа, животне средине и здравства.

Потписивању споразума присуствовао је и шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, који је истакао да је ријеч о бесповратном гранту, а не кредиту.

Он је оцијенио да је тај пројекат корак ка бољем увезивању региона.

Извор: СРНА