latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:26 | Аутор: РТРС

Фочанке шампионке БиХ у спортском пењању

Анђела Обреновић /17/ и Горица Шаровић /14/ из фочанског Пењачког клуба "Волф" појединачни су шампиони БиХ у јуниорској и кадетској конкуренцији у спортском пењању, у дисциплини болдер.
Анђела Обреновић и Горица Шаровић - Фото: СРНА
Анђела Обреновић и Горица ШаровићФото: СРНА

У посљедњем, трећем колу болдер лиге БиХ за младе, које је одржано у Бањалуци, Анђела је у конкуренцији јуниорки освојила златну медаљу, док се Горица, у конкуренцији кадеткиња, окитила сребром, а обје су у укупном пласману освојиле прво мјесто.

На претходна два такмичења, Анђела је у Мостару и Сарајеву такође освајала прва мјеста, док је Горица у Мостару била прва, а у Сарајеву трећа.

Обје кажу да је спортско пењање за њих страст и да уживају на тренинзима и такмичењима.

"Код пењања је, осим снаге и увјежбаности, веома важна концентрација. Прије сваког пењања, потребно је добро погледати смјер и добро размислити како га савладати", прича Анђела.

Горица додаје да је потребно доста труда да би се стигло до златног одличја.

"Потребна је спретност, али и снага. Пењање је супер спорт, потпуни сам заљубљеник у њега", истиче Горица.

Тренер Јелена Симовић каже да је ово била одлична сезона и да су сви у клубу, у којем активно тренира двадесетак чланова, поносни на Анђелу и Горицу.

"Наш циљ је да привучемо што више омладине и да им пренесемо ту страст коју осјећамо према пењању. Ово је диван спорт, који првенствено омогућује дјеци да се добро друже и стварају заједницу у којој се уче многим лијепим стварима", наводи Симовићева.

У фочанској дворани налази се највећа вјештачка стијена у БиХ, а недавно је обиљежено и прво пењалиште на природној стијени у овој општини.

"Ускоро ће бити отворено природно пењалиште, а ми већ увелико тренирамо и уживамо на њему", каже Симовићева.

Након болдер лиге, које подразумијева пењање на висину до пет метара без осигуравајућих ужади, на јесен ће бити организовано и такмичење у дисциплини лид, на већим висинама уз коришћење ужади.

Домаћин једног од такмичења у тој дисциплини биће и фочански Пењачки клуб "Волф".

Извор: Срна