latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:26 | Аутор: РТРС

Министарство здравља: Посебним колективним уговором дефинисана додатна права радника

Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске истичу да су Посебним колективним уговором за запослене у области здравства, као и његовим измјенама и допунама, дефинисана додатна права радника запослених у јавним здравственим установама.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Они сматрају нејасном намјеру представника струковних синдиката доктора медицине и медицинских сестара и техничара да саопштавају нетачне информације и да полемишу о документу о којем су одбили да разговарају.

Посебним колективним уговором дефинисана су и права послодавца на увећање плата радника по основу рада ноћу, на дане државног празника, по основу обављања сложених, најсложенијих и изузетно значајних послова, као и по основу отежаних услова рада, а висину процента увећања основне плате послодавац и репрезентативни синдикат јавне здравствене установе заједнички утврђују Појединачним колективним уговором, саопштено је из ресорног министарства.

Измјенама Посебног колективног уговора за запослене у области здравства, истичу у Министарству, додат је члан који прописује да послодавац раднику може увећати плату по основу посебних резултата рада до 20 одсто у мјесецу у којем је те резултате остварио.

"Министарство здравља и социјалне заштите Српске отворено је за разговоре са свим социјалним партнерима, као што је било отворено и у току преговора у вези са Посебним колективним уговором за запослене у области здравства", поручују из ресорног министарства.

Из Министарства подсјећају да су представници Уније синдиката у здравству Српске добровољно напустили преговоре, не желећи да учествују у конструктивном дијалогу у интересу здравствених радника, као и да су, упркос томе, приједлози које су раније изнијели, уврштени у Посебни колективни уговор.

"У складу са наведеним, нејасна је намјера представника Струковног синдиката доктора медицине и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара да јавности, медијима и свом чланству неколико мјесеци од потписивања Посебног колективног уговора саопштавају нетачне информације и да јавно полемишу о документу о којем су раније одбили да разговарају и буду потписници", наводи се у саопштењу.

Подсјећају да је Министарство на преговоре о Посебном колективном уговору у области здравства позвало оба репрезентативна синдиката, у ресорном министарству напомињу и да је Народна скупштина Српске разматрала Нацрт закона о измјенама и допуни Закона о здравственим коморама, чија је израда услиједила након захтјева удружења медицинских сестара/техничара у Српској, управо са циљем заштите професионалних интереса ових медицинских радника.

"Циљ измјена и допуне важећег Закона о здравственим коморама јесте успостављање Коморе медицинских сестара и здравствених техничара као самосталне, професионалне организације медицинских сестара и здравствених техничара са својством правног лица", наводи се у саопштењу.

Оснивање Коморе медицинских сестара и здравствених техничара, појашњавају из Министарства, неопходно је управо због унапређивања услова за обављање професије медицинских сестара и здравствених техничара, заштите њихових професионалних интереса, организованог учешћа на унапређивању и спровођењу здравствене заштите и заштите интереса грађана у остваривању права на здравствену заштиту.

"Комора медицинских сестара и здравствених техничара ће штитити интересе професије и пацијената, водити евиденцију о члановима Коморе, осигурати њихово трајно стручно усавршавање да би се одржавала стечена знања и вјештине и усвајала нова", наводи се у саопштењу.

Из ресорног министартва напомињу да Комора треба да донесе кодекс професионалне етике, организује судове части за утврђивање повреде професионалне дужности и одговорности.

"Такође, Комора треба да развија стандарде стручног рада, унапређује начине стручног усавршавања и право на заштиту у обављању позива, као и да прати стручни рад медицинских сестара и здравствених техничара", додаје се у саопштењу.

Наводећи да Министарство није надлежно за уписну политику, из ресорног министарства оцјењују да охрабрује податак да се у медицинске школе и на медицинске факултете из године у годину уписује све већи број ђака и студената, што значи да пацијенти не треба да страхују да у будућности неће имати квалитетну здравствену заштиту.

"Упознати смо са чињеницом да је медицински кадар тражен у западним земљама и да су зараде боље него у Републици Српској. По тим трендовима, Република Српска ни по чему се не разликује од земаља нашег окружења", наводи се у саопштењу.

Из Министарства указују на чињеницу да није забиљежен већи одлив кадра из здравствених установа Српске, а који би на било који начин угрозио рад ових установа, те да истовремено, здравствене установе на основу исказаних потреба за одређеним кадром расписују јавне конкурсе.

"Министарство здравља и социјалне заштите остаје отворено за конструктивне преговоре са свим партнерима који имају за циљ унапређење рада здравственог система Републике Српске, јер је то у најбољем интересу здравствених радника и пацијената", навели су из Министарства.

Предсједник Уније синдиката у здравству Републике Српске Миодраг Фемић сматра да је Посебни колективни уговор непримјењив на нивоу здравствених установа Српске.

Фемић, који је и предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске, подсјетио је да је Посебни колективни уговор добио одређену трансформацију правилником ресорног министарства да се не може повећати плата здравственим радницима који су на посебним условима рада.

Извор: СРНА