latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:24 | Аутор: РТРС

Мажић суди на Купу конфедерација

Најбољи српски судија Милорад Мажић судиће на овогодишњем Купу конфедерација у Русији, саопштила је Свјетска фудбалска федерација.
Милорад Мажић - Фото: AFP
Милорад МажићФото: AFP

ФИФА је именовала укупно 36 судија за турнир који почиње 17. јуна у Санкт Петербургу, а они представљају свих шест конфедерација чланица те организације.

Уз Мажића, на турниру ће судити и његови асистенти Милован Ристић и Далибор Ђурђевић.

Све судије за Куп конфедерација биле су под вођством и надзором предсједника судијске комисије ФИФА Пјерлуиђија Колине, као и челника ФИФА задуженог за судије Масима Бусаке.

"Ове судије су потенцијални кандидати за Свјетско првенство сљедеће године у Русији, тако да је турнир високог профила као што је Куп конфедерација 2017. кључан за њихову припрему. Убијеђени смо да ће донијети квалитет којем сви стремимо", рекао је Колина.

Новина је да ће се на купу конфедерација користити и помоћни видео судија, који би требало да помогне око одлука које утичу на коначни исход меча.

Систем ВАР нуди емитерима снимке, а они могу да их преусмјере судијама на терену да процјене да ли су им одлуке биле исправне или треба да их мијењају ако су у питању пресуде "које утичу на исход".

У њих спадају пресуде као што су голови, досуђивање пенала, директни црвени картони и случајеви помијешаних идентитета играча.

ВАР ће бити помоћно средство, баш као и помоћне судије и четврти судија, али ће главни арбитар меча имати посљедњу ријеч на терену. Овдје ће се користити и технологија на гол линији.

Извор: Б92