latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:22 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Струковни синдикат: Незадовољни Посебним колективним уговором у области здравства (ВИДЕО)

Струковни синдикат доктора медицине и медицинских сестара и техничара Српске незадовољни су Посебним колективним уговором у области здравства и поручују да је непримјењив.
Здравство - синдикат - Фото: РТРС
Здравство - синдикатФото: РТРС

Тај уговор, кажу, нису потписали, а његовом примјеном погођени су здравствени радници, тиме и пацијенти. Из ресорног министарства одговарају да су наводи синдиката нетачни и да су раније одбили да учествују о разговорима о овом документу.

Здравственим радницима оштећено је право струке, немају могућност равноправности у раду и зараде на свом радном мјесту - поручили су незадовољни синдикалци.

Посебни колеквитни уговором, тврде, трансформисан је правилником министарства да се не може повећати плата радницима који су на посебим условима рада.

- Да нема проблема, не би људи одлазили, да нема проблема не би били толико дуго на боловању, да нема проблема не би чекали у реду, значи уговор је непримјењив, каже Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине.

Нејасна је намјера представника Струковног синдиката да јавности саопштавају нетачне информације и јавно полемишу о документу о којем су раније одбили да преговарају, поручују из ресорног министарства.

Посебним колективним уговором, кажу, дефинисана су додатна права радника: "Измјенама Посебног колективног уговора за запослене у области здравства, додат је члан који прописује да послодавац раднику може увећати плату по основу посебних резултата рада до 20 одсто у мјесецу у којем је те резултате остварио''.

А медицински кадар, кажу синдикалци, одлази. Проблем представља и могућност формирања Коморе сестара и техничара.

- Само би увела додатне финансијске намете. Један одсто од плате, а не служи ничему. Поучени искуством доктора, који су у комори, ништа им добро није донијела. Не видим ни шта ће донијети техничарима и сестрама, истиче Зоран Милутиновић,предсједник Удружења медицинских сестара и техничара регије Зворник.

Сматрају да би формирање Коморе могло додатно да легализује постојеће стање преквалификације, јер не постоји закон који дефинише сестринску дјелатност.

- Дочекаће вас опасност у лику и дјелу преквалификоване медицинске сестре. Неко ко је за годину дана дошао до дипломе! Наше грешке су опасне и, на жалост, непоправљиве, упозорава Ранко Палачковић, предсједник Струковног синдиката.

Из синдиката негодују што физиотерапеути нису препознати у систему здравствене заштите, јер не постоји закон о дјелатности физиотерапеута у Српској, а самим тим није регулисан систем њиховог звања.