latinica  ћирилица
27/04/2017 |  14:32 | Аутор: РТРС

Србија- Ускоро забрана соларијума за млађе од 18 година

Употреба соларијума требало би до краја 2017. године да буде забрањена млађима од 18 година, најављују из Министарства здравља.
Соларијум (илустрација) -
Соларијум (илустрација)

Соларијум је Свјетска здравствена организација сврстала у прву групу канцерогена, а већ је забрањен у Аустралији и Бразилу.

Зна се да је 3.348 случајева меланома у Европи посљедица употребе соларијума.

Истраживања спроведена у четири средње школе у Србији показала су да је 38 одсто средњошколаца било бар једном у соларијуму, а да су неки од њих почели тамо да одлазе са 13 година.

Државни секретар Министарства здравља Ференц Вицко каже да ће забрана соларијума за млађе од 18 година бити регулисана подзаконским актима - правилником.

- Прије доношења Закона о санитарном надзору већ смо планирали формирање радних група за израду сегмената који регулишу употребу соларијума. Очекујемо да до краја године све буде прихваћено у органима Републике Србије - рекао је Вицко на конференцији за новинаре поводом Европског дана борбе против меланома - Евромеланома 2017.

Замјеник предсједника Удружења дерматовенеролога Србије Душан Шкиљевић каже да је настанак меланома код младих од 18 до 29 године посљедица УВ зрачења у соларијуму.

- Око осам одсто средњошколаца каже да је више од 30 пута била у соларијуму што је огромна количина зрачења - каже Шкиљевић.

Годишње у Србији од меланома оболи више од 500 људи, а њих 200 у тренутку постављања дијагнозе већ има метастазе.

Извор: Танјуг