latinica  ћирилица
27/04/2017 |  12:49 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Број пријава насиља повећан за два одсто (ВИДЕО)

Број пријава насиља у породици у Републици Српској прошле године је повећан за око два одсто у односу на годину раније, подаци су Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
Бањалука - Фото: СРНА
БањалукаФото: СРНА

Више забрињава "тамна бројка", односно велики број дјела и прекршаја за које се претпоставља да постоје, а који се не пријављују, истакла је предсједница УО Удружења "Мрежа жена МУП Републике Српске – RS WPON" Сања Сумоња.

- Циљ је да се анимирају грађани и шира друштвена заједница да је то озбиљан проблем и да је полиција ту да се бори против насиља у породици и других кривичних дјела - рекла је Сумоња на Тргу Крајине у Бањалуци гдје се данас реализује кампања "Оне не трпе насиље – немој ни ти".

Она је навела да казна за починиоце насиља у породици износи од једне до три године затвора, у зависности од степена почињеног дјела. Према њеним ријечима, по пријави насиља у породици полиција излази на лице мјеста, негдје заједно са радницима центра за социјални рад, који жртву, уколико је потребно, смјештају у сигурну кућу, а починилац насиља у породици у зависности од ситуације, може бити ухапшен.

Сумоња је истакла да даљи поступак не зависи од полиције, јер се често дешава да жртве одустају од свједочења и захтијевају да се извршилац насиља не кажњава.

- Полиција јесте први и један од битних органа, али не и једини. Ту су и суд, окружно јавно тужилаштво, центри за социјални рад, па на крају и невладине организације које пружају подршку жртавма - рекла је Сумоња.

Подсјетила је да је ово удружење формирано 2011. године ради промовисања принципа демократичности и равноправности у полицијским службама, односно унапређење положаја жена у полицијским структурама.

На Тргу Крајине полицијски службеници грађанима дијеле промотивни материјал, а циљ кампање, која би требала бити организована и у другим локалним заједницама Српске, јесте подизање свијести код грађана о потреби да надлежним органима пријаве насиље у породици.

Извор: СРНА