latinica  ћирилица
27/04/2017 |  12:19 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Изложба Леонида Шејке поводом 85 година од рођења

Поводом 85 година од рођења Леонида Шејке, великог умјетника и теоретичара умјетности, Фондација Плаво приређује омаж изложбом "Соба Леонида Шејке" која ће бити сутра отворена у галерији Уроборос у Београду.
Изложба Леонида Шејке (фото: Fondacija Plavo / Promo) -
Изложба Леонида Шејке (фото: Fondacija Plavo / Promo)

Аутор поставке Владимир Васић опредијелио се за 63 дјела насталих у периоду 1954-1969 из којих се се може стећи увид у Шејкино стваралашто, као и новим читањем и сагледавањем препознати његов визионарски поглед на свијет прожет филозофско-естетском утемељеношћу.

За ову прилику слике, објекти и цртежи су позајмљени из приватних колекција, а већина д,ела ће бити поново пред публиком након више од четири деценије. Фондација Плаво, коју чине креативни и организациони тим некадашње галерије Хеxалаб, у вријеме трајања изложбе припрема и предавање за студенте о значају дјела овог авангардног умјетника, а поставка ће бити документована десетоминутним флмом. Изложбу прати каталог са текстовима Дејана Ђорића, Миодрага Б. Протића и Бранка Кукића и репродукцијама свих експоната.

Изложбу ће отворити академик Матија Бећковић, а публика је може пос,етити до 15 маја. 

Леонид Шејка рођен је 24.04.1932. године у Београду. Послије завршене Руске основне школе, четири разреда гимназије и средњотехничке школе (одсјек архитектуре) 1949, дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1960. године. Сликарством се бавио од 1950. године. Био је један од оснивача и теоретичара групе Балтазар и уз Мира Главуртића, Ољу Ивањицки и Владана Радовановића оснивач покрета Медиала 1957. године.

Од 1961. био је члан УЛУС-а. Први пут групно је излагао 1953. године, а прву самосталну изложбу приредио је у београдској галерији Графички колектив, 1958. године. Бавио се теоријом умјетности а за студију "Трактат о сликарству" добио је Нолитову награду. Један је од најзначајнијих умјетника друге половине 20. вијека у Србији. Преминуо је 1970. године, у 33. години. Сахрањен је у Београду.

Извор: Агенције