latinica  ћирилица
27/04/2017 |  08:15 ⇒ 09:58 | Аутор: РТРС

Снажна експлозија у Дамаску (ВИДЕО)

Снажна експлозија потресла је јутрос Дамаск, за којом је услиједио пожар у близини аеродрома у сиријској престоници, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.
Дамаск експлозија код аеродрома - Фото: Screenshot
Дамаск експлозија код аеродромаФото: Screenshot

Позивајући се на регионални обавјештајни извор, Ројтерс наводи да је израелска авијација погодила магацин оружја либанског Хезболаха у близини аеродрома у Дамаску, преко којег се редовно испоручује оружје из Техерана комерцијалним и војним летовима.

Телевизија Ал-Манар, која подржава Хезболах, тврди да су експлозије резервоара за гориво и складишта у близини међународног аеродрома код Дамаска, највјероватније изазвали ваздушни напади Израела.

Телевизија наводи да је експлозија изазвала материјалну штету, а да нема жртава.

Ројтерс преноси и наводе неких сиријских побуњеника који су изјавили да је експлозија захватила складиште оружја које користе "снаге које подржава Иран" и да се чуло пет експлозија.

Међународни аеродром у Дамаску био је један од најпрометнијих прије избијања сукоба 2011. Од почетка рата у Сирији, већина међународних авио-компанија отказала је своје летове у Дамаск.

Израелски министар: Напад у складу са нашом политиком

Израелски министар задужен за обавјештајне послове Јисраел Кац, изјавио је за израелски војни радио да је јутрошњи напад у Сирији "у потпуности у складу са политиком Израела да спријечи трансфер оружја Хезболаху", али није потврдио да његова земља стоји иза тог напада крај аеродрома Дамаск.

Ни портпарол израелске војске није одговорио на питање да ли је Израел умијешан у напад у коме, према досадашњим извјештајима, нема повређених.

У извјештајима локалних медија се наводи да је циљано складиште оружја код аеродрома Дамаск које користе војници које подржава Иран.

Комплекс који је погођен обухвата складишта, хангаре за авионе и индустријску зону, пренијели су израелски медији.

Либанска телевизија Ал-Манар повезана с Хезболахом, савезником сиријског предсједника Башара ал-Асада извијестила је да је експлозије које су потресле Дамаск изазвало пет израелских ваздушних удара.

Извор: Агенције