latinica  ћирилица
26/04/2017 |  22:03 | Аутор: РТРС

Басташић: Потомци жртава никад неће бити непријатељи Српске

Предсједник Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке Душан Басташић рекао је да члановима удружења потомака никада није падало на памет да се баве историјском науком, али да, ипак, имају право да реагују на дјелатности појединаца и организација, као и на процесе за које процијене да угрожавају достојанство жртава и њихових потомака.
Душан Басташић - Фото: СРНА
Душан БасташићФото: СРНА

Он у писаној изјави Срни поручује да удружења потомака и поштовалаца жртава, вршећи племениту мисију, нису и никада неће својим активностима бити у функцији непријатеља Републике Српске.

Басташић наводи да су Удружење "Јадовно 1941." и он проглашени аматерима и потпуно некомпетентним, те да нема разлога да дио стручне јавности показује ароганцију према удружењу потомака.

Он поручује да је кованица из прошлог система "Пустите историју историчарима" коштала Србе много и довела до врхунца културу заборава на наше жртве.

"Никада нама, члановима удружења потомака није падало на памет да се бавимо историјском науком. Ипак, свако од нас има своју личну историју, историју породице, краја из кога потиче, сазнања усвојена током одрастања и неотуђиво право да ту своју баштину користи у интерпретацији данашњице и креирања сигурније сутрашњице", наглашава Басташић.