latinica  ћирилица
26/04/2017 |  21:10 ⇒ 27/04/2017 | 12:06 | Аутор: РТРС

Филм о генералу Ђукићу приказан у Приједору

У Приједору је приказан документарни филм о случају генерала Новака Ђукића, под називом "Мучни терет подметнуте кривице". Филм говори о истинитим догађањима на Тузланској капији 25. маја 1995. године.
Генерал Новак Ђукић - Фото: Novosti.rs
Генерал Новак ЂукићФото: Novosti.rs

Пројекцији филма, поред бројних Приједорчана, присуствовао је и тим за одбрану генерала Новака Ђукића и чланови његове породице.

Републички центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица и тим одбране генерала Новака Ђукића, уз подршку Министарства одбране Србије потпуно су реконструисали догађај на Тузланској капији.

Резултат су научно и стручно утемељени налази и мишљења вјештака из Чешке, Француске, Израела, Републике Српске и Србије, који су оспорили вјештачење на основу којих је за ратне злочине осуђен генерал Ђукић. То је био и мотив за овај филм.

- Овим филмом и цјелокупним поступком желимо да покажемо најкрупнију ствар коју савјестан човјек жели да докаже у свом животу, а то је да докаже истину - рекао је Милорад Ивошевић, шеф тима одбране генерала Ђукића.

Приказивање филма организовала је Борачка организација Приједора.

- Генерал Ђукић је, када је био комадант Генералштаба Војске Републике Српске, постао и члан Борачке организације града Приједора, зато нам је задовољство што је Центар за истраживање ратних злочина понудио Приједору да буде домаћин промоције овог документарног филма - навео је Зоран Предојевић, предсједник БОРС Приједор.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу са Озрена, при чему је погинула 71, а рањено 150 особа.

У међувремену, у Вишем суду у Београду неколико пута је одгађано рочиште на којем би требало да се разматра захтјев Министарства правде БиХ да се ратификује пресуда против генерала Ђукића, који се лијечи у Србији.