latinica  ћирилица
26/04/2017 |  20:03 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Мирјанић: 2,5 милиона марака за Центар за пољопривреду на Сокоцу

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да би прва фаза оживљавања Центра за унапређење пољопривреде на Сокоцу требало да буде завршена ове године уз помоћ 1.200.000 долара Свјетске организације за храну и пољопривреду и 100.000 КМ Владе Српске.
Центар за унапређење пољопривреде на Сокоцу - Фото: СРНА
Центар за унапређење пољопривреде на СокоцуФото: СРНА

Мирјанић је рекао новинарима да је за оживљавање рада Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју потребно комплетирати и осавременити опрему за рад, те набавити одређену механизацију.

"Влада Српске ће Центру на Мајданима код Сокоца пренијети на кориштење од 150 до 200 хектара обрадивог земљишта, на којем би могла да буде организована производња", каже Мирјанић.

Он је истакао да би ФАО требало да дефинише начин на који ће наведена средства бити потрошена, као и динамику постављања апаратура које су неопходне за рад.

Министар пољопривреде Републике Српске нагласио је да је почетком осамдесетих година прошлог вијека Центар за унапређење пољопривредне производње изграђен као научноистраживачки, стручни и развојни капацитет, са задатком да понуди многа рјешења пољопривредницима БиХ.

У пројекту ревитализације Центра у брдско-планинском подручју на Сокоцу, уз производњу безвирусног сјемена кромпира, предвиђена је и производња ситних сјемена крмног биља.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће за 60 дана бити припремљена потребна документација, након чега ће доћи до конкретизације пројекта.

Бјелица је навео да су прије мјесец дана у Центар дошли професори са Пољопривредног института Републике Српске и ФАО, те процијенили прву инвестицију на 2,5 милиона КМ.

"Посредством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ добили смо обавјештење да је ФАО обезбиједио 55.000 долара за израду пројектно-техничке документације за ревитализацију Центра за пољопривреду", истакао је Бјелица.

Он каже да је овог прољећа на имању Центра извршено орање и припремљено земљиште за сјетву на 250 до 300 дунума.

У Центру за пољопривредну производњу на Сокоцу тренутно је ангажовано пет радника који ће обављати основне послове до потпуног оживљавања рада Центра.

Из локалне управе Соколац тврде да на пројекту ревитализације раде већ пету годину и да су успјели да сачувају дио имовине од отуђивања, након покретања стечаја.

Влада Републике Српске купила је 2013. године имовину Центра за 877.000 КМ, али је пропао покушај његовог оживљавања.

Центар за унапређење пољопривредне производње у брдско-планинском подручју интегрисан је прошле године у Пољопривредни институт Бањалука.

Активности на ревитализацији Центра значајан су искорак у стварању услова за унапређење пољопривредне производње у брдско-планинском подручјуа за БиХ у цјелини.

Извор: СРНА