latinica  ћирилица
26/04/2017 |  18:08 ⇒ 27/04/2017 | 12:06 | Аутор: РТРС

Како до стипендије и студентске праксе? (ВИДЕО)

Студирање је изазов не само студентима, већ и родитељима и старатељима. Наравно, због финансија. Добрим оцјенама многи остваре право на стипендију, али и лакше дођу до праксе и запослења. Како до стипендије, праксе и посла - студенти су могли провјерити на данашњем Сајму.
Сајам стипендија - Фото: РТРС
Сајам стипендијаФото: РТРС

Први пут организатор Сајма- Студентски парламент, у оквиру манифестације "Дани студената Универзитета у Бањалуци". Петнаест излагача представило је своје програме, услове и процедуре. На отварању није било студената, па њихова импресија о значају оваквог сајма овај пут изостаје.

- Сајам стипендија је предвиђен да студентима понуди многе фондације. Такође, да им понуди прилике за запошљавање и праксе, да добију више информација о томе гдје могу да аплицирају, да се запосле или стекну одређену праксу - каже Марија Пуљаревић, секретар Студентског парламента Универзитета у Бањалуци, коордиантор Сајма запошљавања, стипендија и пракси.

Ајзек, Конрад Аденауер фондација, агенција Икспиријенс, фондација "Др Милан Јелић", министараства науке и технологије, као и породице омладине и спорта - само су неки од учесника сајма. Домаћим изворима финасирања студенати, изгледа, највише вјерују.

- Стипендије које су сада можда најинтересантније нашим студентима долазе из Републике Српске. Ријеч је о стипендијама Министарства просвјете и културе, као и Фонда "Др Милан Јелилћ" и низу других стипендија од стране Министарства науке и технологије - каже Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањалуци.

За програм агенције Икспиријенс , Ворк енд тревл, односно рада у иностранству током студирања, годинама влада велико интересовање. Ове године више него претходних - чак 300 студената из БиХ. Гдје отпутовати и радити, представили су и данас,као и програм иностраних стипендија.

- Између осталог нудимо програме као што је студиј у Данској, гдје данска Влада бесплатно нуди младим људима могућност школовања - каже Силвана Васић, локални координатор у агенцији Икспиријенс.

За сутра је најављено потписивање меморандума градоначеника Бањалуке и ректора бањалучког Универзитета, којим ће се формализовати и интензивирати сарадња око студентске праксе, али и запошљавања. Наравно, оних најбољих.