latinica  ћирилица
26/04/2017 |  18:05 | Аутор: РТРС

"Сарајевоинвест" демантује наводе о штетности зелене импрегнације

Из паљанског "Сарајевоинвеста" саопштено је да се већ три године ова фирма бори против "оркестриране харанге коју спроводе недобронамјерни појединци из општине Пале и града Источно Сарајево", чиме је направљена огромна материјална и морална штета, иако процес зелене импрегнације није штетан по људе.
Пале - Фото: илустрација
ПалеФото: илустрација

"Против наше фирме све вријеме су коришћени неистинити аргументи којима се обмањује јавност да је процес такозване зелене импрегнације штетан по људе и да шири неугодан мирис", наводи се у саопштењу, након што је јуче најављено да ће град Источно Сарајево поднијети тужбу на рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске које је додијелило еколошку дозволу фирми "Сарајевоинвест" са Пала за зелену импрегнацију дрвета.

Како би деманатовао ове оптужбе, "Сарајевоинвест" је прибавио мишљење надлежног министарства Републике Српске и Технолошког факултета Универзитета Источно Сарајево, као и двојице еминентних стручњака који су се годинама бавили питањем импрегнације дрвета.

"Да локална заједница није у праву кад оспорава рад нашој фирми потврдили су и Уставни суд Репубике Српске и надлежни суд у Источном Сарајеву. Да ставови локалне заједнице нису исправни потврђују два стручна мишљења надлежног министарства, мишљење Технолошког факултета, Института УНИС, те одлука Уставног Суда Српске и пресуда Окружног суда у Источном Сарајеву", наводи се у саопштењу и додаје да локална заједница нема ниједан аргумент којим поткрепљује своју негативну одлуку.

У "Сарајевоинвесту" изражавају разочарење због злоупотребе положаја локалних функционера којима су грађани дали повјерење да штите њихове интересе и боре се за повећање запослености.

"Умјесто да су забринути што највећи привредни објекат Олимпијски центар, који се бави туризмом, пропада под њиховим руковођењем, они пласирају неискрену забринутост да ће наша производња покварити лош туристички изглед града", истиче се у саопштењу.

Грађани би, наводи се, били пресрећни да политичари сваки дан отварају овакве и сличне погоне у којима велики број незапослених зарађује средства за егзистенцију.

"Сваки грађанин може да дође у складиште наше фабрике гдје се налазе свјеже импрегнисани стубови /импрегнисани у Ћићевцу/ и лично се увјере да ти стубови не шире неугодан мирис, а што се тиче тврдње да нису штетни по људе и околину даћемо им на увид доказе које имамо", поручују из "Сарајевоинвеста".

Они напомињу и да овакви погони раде у Краљеву и Ћићевцу, те у Бијељини где се тамошњи политичари боре да ови погони опстану.

"Наши политичари нас приморавају да продајемо полупроизвод или да ољуштене стубове возимо у Импрегнацију у Ћићевац, која се налази у центру града, да их тамо импрегнишемо, враћамо и возимо купцима широм Републике Српске и Федерације БиХ", наводи се у саопштењу.

У "Сарајевоинвесту" оцјењују да је непримерена изјава, заснована на неистинама, да ће политичари организовати протесте и тужити надлежно министарство због издавања еколошке дозволе.

"Хоћемо да вјерујемо да је ријеч о незнању локалних политичара и зато их позивамо да дијалогом ријешимо овај, надамо се, неспоразум. Ако се оглуше о наш приједлог схватићемо ту одлуку као њихову злу намјеру усмјерену против наше фирме. У том случају ћемо користити сва дозвољена средства да заштитимо запослене у овој фабрици и остваримо надокнаду причињене штете", поручују из "Сарајевоинвеста".

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић најавио је јуче да ће Град поднијети тужбу на рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске које је додијелило еколошку дозволу фирми "Сарајевоинвест" са Пала за хемијску импрегнацију дрвета.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поништило је раније рјешење града Источно Сарајево и општине Пале да не изда еколошку дозволу, а Вуковић и представници Коалиције "Савез за Пале" изразили су незадовољство оваквом одлуком Министарства, оцјењујући да ће њоме бити угрожена животна средина, али и здравље грађана Пала.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је Срни да је ресорно министарство правном лицу "Сарајевоинвест" са Пала издало еколошку дозволу за зелену импрегнацију дрвета, а не за хемијску обраду, како је изнесено на конференцији за новинаре градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и "Коалиције за Пале".

Извор: Срна