latinica  ћирилица
26/04/2017 |  12:40 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворен сајам стипендија и запошљавања (ФОТО)

У Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци данас је отворен Сајам стипендија и запошљавања, који је окупио око 15 излагача.
Бањалука: Сајам стипендија и запошљавања - Фото: СРНА
Бањалука: Сајам стипендија и запошљавањаФото: СРНА

Неки од учесника су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Фонд "Др Милан Јелић", Завод за запошљавање.

Сајам се одржава у оквиру манифестације "Дани студената Универзитета у Бањалуци".

Координатор Сајма Марија Пуљаревић истакла је да је ријеч о првом сајму који је организовао Студентски парламент, а на којем студенти могу добити више информација гдје могу конкурисати за посао или праксу.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга рекао је да је овај сајам изузетно важан за студенте јер могу добити више информација и о међународној мобилности студената, односно одласка на студије других универзитета.

Матаруга је оцијенио да је недовољна мобилност студената, те напоменуо да је Стратегијом развоја високог образовања Српске предвиђено да 10 одсто домаћих студената одлази на друге универзитете, а исто толико њих дође из иностранства.

Према његовим ријечима, најзначајније стипендије које студенти добијају јесу стипендије Министарства просвјете и културе Републике Српске, које годишње даје 1.000 стипендија за студенте у Српској, као и стипендије студентима који студирају у иностранству, те суфинансира међународну размјену студената и академског особља.

Сајам стипендија и запошљавања

Он је најавио да ће сутра бити потписан споразум са градом Бањалука да би студенти током љета могли обављати праксу у градским институцијама или евентуално запослити у истима по завршетку студија.

Водитељ Клуба за тражење посла у Бироу за запошљавање Бањалука Далибор Жунић рекао је да су до сада кроз овај клуб прошла 802 незапослена лица од којих је 302 запослено.

"Радимо на јачању њиховог самопоуздања и да стечене вјештине, знања и способности што квалитетније представе послодавцу", рекао је Жунић.

Он је навео да је на бироу највише економиста, али да се они највише и запошљавају, као и правника, те да су дефицитарна занимања ветеринари, инжењери машинства и електроинжењери.

Извор: Срна