latinica  ћирилица
26/04/2017 |  11:02 | Аутор: РТРС

Црнадак учествовао на Међународној конференцији о холокаусту у Бриселу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак учествовао је у Бриселу на Међународној конференцији о холокаусту под називом “Недовршена правда: реституција и сјећање“.
Брисле: Црнадак холокаусту - конференција - Фото: РТРС
Брисле: Црнадак холокаусту - конференцијаФото: РТРС

Црнадак је у обраћању учесницима истакнуо да је холокауст највећа трагедија у историји човјечанства и да нам је свима дужност да се никада не престанемо сјећати и поштовати жртве овог злочина без преседана.

Додао је да мржња и нетолеранција нажалост и данас постоје и да се само образовањем младих генерација може уклонили сљепило шовинизма и мржње и спријечити нове злочине против човјечности.

Истакнуо је да је свијет који се темељи на начелима мира, једнакости и солидарности могућ али само ако сви заједно радимо на промоцији хуманистичких вриједности и просвјећивању у чему УН, Европска унија и различите међународне организације требају играти важну улогу.

Поштовање жртава холокауста такође значи и присјећање на све оне који су имали храбрости сврстати се на праву страну, спашавањем својих јеврејских комшија понекад по цијену властитог живота. Досад су 42 особе из Босне и Херцеговине примиле признање државе Израел – Праведник међу народима, за спашавање Јевреја за вријеме Другога свјетског рата.

Данас, након завршетка конференције, Црнадак ће састати са предсједником Европског парламента Антониом Тајанијем.