latinica  ћирилица
26/04/2017 |  09:10 | Аутор: РТРС

Сбербанка разматра продају 1,1 милијарду евра дугова Агрокора

Сбербанка разматра продају 1,1 милијарду евра кредита одобрених Агрокору, изјавио је први замјеник предсједника највеће руске банке Максим Полетаев, и додао, да је банка спремна да иде и на суд ради рјешења у реструктурирању дугова Агрокора.
Сбербанка (Фото: bif.rs) -
Сбербанка (Фото: bif.rs)

- Разматрамо и могућност продаје дуга Агрокора и разговарамо са купцима на свјетским тржиштима - изјавио је Полетаев.

Према посљедњим доступним службеним подацима из септембра, Агрокорови дугови достигли су због брзог ширења у регији 6,42 милијарде долара, што је шест пута више од дионичке имовине.

Полетаев је навео да је Сбербанка, један од највећих кредиора Агрокора, спремна да иде на суд како би се нашло рјешење у реструктурирању Агрокоровог дуга.

Прецизнији подаци о Агрокоровом дугу очекују се до краја јуна, јер сви кредитори, укључујући и банке и добављаче, треба да до 10. јуна поднесу своје захтјеве.

Могућност давања нових кредита Агрокору и разговори о његовом спасавању зависе од кредита од 100 милиона евра, навео је  је Полетаев, и додао, да је тај кредит Сбербанке одржао пословање Агрокора два мјесеца без којих је "компанија могла да банкротира мјесец дана раније".

- Зато сматрамо да је у реду да имамо право на повлаштени захтјев за кредит од 100 милиона евра које је дала Сбербанка прије него што осигурамо додатно финансирање - рекао је Полетаев.

Прије двије седмице Агрокор је осигурао иницијални кредит од 80 милиона евра од пет локалних банака. Његов привремени управник Анте Рамљак изјавио је да ће компанија саопштити колико јој је потребно новца да одржи пословање ове године прије него што почне прегховоре са новим потенцијалним кредиторима.

Према грубим процјенама, Агрокору ће ове године требати око 450 милиона евра, сматра Ројтерс.

Извор: Агенције