latinica  ћирилица
26/04/2017 |  08:51 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Американци вјеровали навигацији, па блокирали пољски градић

Амерички војници из оклопне бригаде распоређене на западу Пољске као појачање источног крила НАТО-a, толико су вјеровали сателитској навигацији да су у року од 24 часа чак два пута, умјесто на ауто-пут за Познањ, залутали у мјесто Вжешењ и блокирали његове тијесне улице.

Први пут је, пратећи сателитску навигацију, амерички конвој од неколико борбених возила и камиона залутао у Вжешењ у понедјељак и то у вријеме поподневне саобраћајне гужве, када се становници враћају с посла.

Конвој се заглавио у неколико улица у центру, јавила је приватна пољска телевизија ТВН24.

"Саобраћај је био заустављен један сат. Наши полицајци испратили су их до ауто-пута, и они су отишли у правцу Познања и ту се наш посао завршио", рекао је Адам Војћињски из локалне полиције.

Није прошло ни 24 сата, а амерички коновој се поново, вјерујући већ други пут да их сателитска навигација води на прилаз ауто-путу, појавио  у Вжешњу и поново су се тешка возила заглавила у центру и паралисала саобраћај, овог пута у јутарњем шпицу, док их полиција није извукла из центра.

САД су као појачање Пољској за источно крило НАТО-а послале средином јануара оклопну бригаду са 3.500 војника, 446 тенкова, транспортера и хаубица и још 900 возила, међутим, од почетка их прати лоша срећа зато што су заборавили да су им у то доба године на тим географским ширинама потребне зимске гуме.

Пољске власти су умиривале јавност да, осим зимских гума, амерички и савезнички војници неће наићи на проблеме као у Њемачкој, када су пребацивали опрему, а показало се да с тешким возилима не могу да пређу преко неких мостова на планираној траси.

"Нема проблема у комуникацији са Американцима. Пољска има специјалне мапе са информацијама куда могу да се премјештају, с подацима колики терет могу да издрже мостови и с висинама надвожњака", рекао је тада пуковник Роберт Вожњак одговоран за смјештај америчких војника.

Извор: Бета, РТС