latinica  ћирилица
26/04/2017 |  08:31 ⇒ 10:07 | Аутор: РТРС

Трампов кабинет и Пентагон љути на Турску због напада на Курде

Администрација Доналда Трампа оштро је критиковала Турску због напада на Курде у Сирији и Ираку, оптужујући је да угрожава заједнички циљ борбе против ИД.

Стејт департмент и Пентагон су саопштили да су САД "дубоко забринуте" нападима и навели да је примједба директно пренијета влади Турске.

- Дубоко нас забрињава Турска која је извела ваздушне нападе на сјеверу Сирије и на сјеверу Ирака. Ове нападе коалиција није одобрила и довели су до губитка живота наших партнера у борби против Исламске државе у којој учествују и чланови курдских пешмерги - рекао је портпарол Стејт департмента Мајк Тонер, и додао, да је координација од виталног значаја.

- Турској влади смо одмах пренијели нашу забринутост - додао је Тонер.

Портпарол Пентагона Едријан Ранкин-Галовеј је изјавио да Турској приоритет мора бити борба против ИД, без обзира на остало.

- Ми препознајемо пријетњу коју ПКК представља за Турску, али Турска не може да води тај рат на уштрб наше заједничке борбе против терориста који нам свима пријете - рекао је Ранкин-Галовеј.

Анкара тврди да припадници забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК) налазе уточиште у Ираку и Сирији, међу припадницима тамошњим курдских мањина.

Коалиција предвођена САД, међутим, сарађује са Курдима у Ираку и Сирји, а посебно Пешмергама који се сматрају неким од најбољих свјетских бораца и чији је допринос борби против ИД огроман, оцјењују аналитичари.

Трамп "мијења плочу" о Асаду

Амерички предсједник Доналд Трамп који је сиријског предсједника Асада назвао "крвником", рекао је у понедјељак да ће сиријски народ одлучити о својој судбини, саопштио је руски изасланик Пјотр Иљичев. То је велика промјена с обзиром да су САД до сада говориле да Асад мора отићи.

- Рекао је да Асадова будућност није препрека - додао је Иљичев за АФП.

Трамп сматра да "није важно хоће ли Асад остати или отићи. Важан је политички процес, важно је зауставити крвопролиће, непријатељства... А онда ће народ одлучити".

Преговори под покровитељством УН како би се зауставио шестогодишњи грађански рат у Сирији запали су у слијепу улицу јер опозицијаа тражи Асадов одлазак прије било каква мировног уговора.

Русија, чврст савезник сиријског режима, упорно тражи да се Асадова судбина ријеши изборима у оквиру политичке транзиције.

Извор: Агенције