latinica  ћирилица
25/04/2017 |  19:33 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Здрав колач од само два састојка

Овај рецепт је још један доказ да су најбоље ствари у исто вријеме и најједноставније. Овај рецепт, стар више од 6.000 година, помиње се чак и у Хомеровој "Илијади". Познат је и као грчки доручак, иако нам, уствари, долази са подручја Грчке, Египта и Блиског истока.

Данас је познат под именом "пастели", а прави се од само два састојка: сјеменки сусама и меда.

Осим што је веома укусан, овај колачицћ је и изузетно здрав. Комбинација здравог меда и здравих сјеменки има бројне предности: чисти крв, подиже имунитет и одличан је антиоксиданс.

Комбинација меда и сусама садржи чак 182 елемента корисна за људско здравље, а садржи и веома велику концентрацију антиоксиданаса који спрјечавају развој рака и других тешких обољења.

Зато, не треба да чуди што се "пастели" конзумирао вијековима, али је необично то што се, у савремено доба, рецепт негдје загубио.

За "пастели" вам је потребно:

300 грама меда

300 грама пасте од сусамових сјеменки (тахини)

Пасту можете и сами да направите мелвењем лагано пропржених (очишцћених) сјеменки сусама, са мало уља од сусама (на шољицу сјеменки ставите двије кашичице уља), у блендеру. Блендирајте док не добијете фину масу.

Припрема:

Добро помјешајте састојке, направите од њих куглице, уваљајте их у сјеменке сусама и оставите у фрижидеру да се стегну.

Једна куглица дневно ће вам дати потребну енергију, отклонити напетост, побољшати крвну слику, нахранити вас и излијечити.

Извор: Б92