latinica  ћирилица
25/04/2017 |  19:05 | Аутор: РТРС

Сноуден објавио нове детаље о шпијунирању од стране САД

Нови документи, које је објавио некадашњи агент НСА Едвард Сноуден, откривају да је Јапан склопио тајни договор с Америчком националном сигурносном агенцијом.
Сноуден (илустрација) - Фото: РТРС
Сноуден (илустрација)Фото: РТРС

Један документ указује на то да однос НСА и Токија датира још од 1950-их.

Некадашњи агент НСА-е документе је дао интернетској станици Интерсепт а објављене су у понедјељак у сарадњи с јапанским њуз порталом ХНК.

У документима се наводи да је Јапан допустио НСА-и да води најмање три базе на његовој територији, док придоноси с више од пола милијарде долара којима се финансирају објекти и операције. Заузврат, НСА је с јапанским шпијунима размјењивала информације и осигурала им најсавременије алате за надгледање и праћење.

Интерсепт је објавио 13 различитих докумената и случајева који описују трајни однос америчке безбједносне агенције и Јапана. Међутим, из неких је докумената видљиво да је НСА тајно шпијунирала јапанске званичнике и институције, истовремено одржавајући пријатељске везе с Токиом.

Према објављеним документима, везе између Агенције и Токија започеле су још 50-их година прошлог вијека, када су САД наставиле одржавати велику присутност у Јапану упркос поновној успостави суверенитета земље након година војне окупације САД послије Другог свјетског рата.

Документ из 2007. показује како је НСА у Јапану годинама радила из "тајне канцеларије" у насељу Минато у центру Токија, у склопу америчког војног одмаралишта Хардy Баракс. Управо из те канцеларије је агенција одржавала блиске односе с јапанском Управом за обавјештајне сигнале послове.

Али 2007. НСА је закључила како "тајне операције више нису потребне" и канцеларију је преселила у америчку амбасаду у Токију.

Извор: Агенције