latinica  ћирилица
25/04/2017 |  18:40 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Подгорица: Украдени крст и икона Светог Василија Острошког

Црквена општина Подгорица саопштила је да су непознати починиоци ноћас вандалски оскрнавили и украли острошки крст и икону Светог Василија Острошког Чудотворца у подгоричком насељу Коник, гдје је планирана изградња цркве.

У саопштењу се наводи да су крст и икона постављени у недјељу, 23. априла на локацији гдје је планирана градња цркве Светог Василија Острошког и истиче да је на овај начин обиљежено мјесто страдања невиних људи побијених у бомбардовању Подгорице 5. маја 1944. године.

"Будући да је велики број мјештана Коника исламске и римокатоличке вјероисповијести потписао петицију и дао прилог за градњу Цркве Светог Василија Острошког, сигурни смо да ово недјело није инспирисано вјерским разликама, већ да иза свега стоје лични интереси појединаца", наводи се у саопштењу.

Из Црквене општине подгоричке подсјећају да су, према свједочењу старих становника Коника, на мјесту бивше пијаце осамдесетих година прошлог вијека пронађени земни остаци страдалника, највјероватније ту сахрањених у једној од бројних јама насталих у Подгорици од кратера авионског бомбардовања.

"Зато оне који атакују на ово мјесто вођени трговачким духом и личним интересима треба да знају да скрнављењем крста и иконе вријеђају светињу вјере и светињу људских гробова", наводи се у саопштењу Црквене општине Подгорица.

Подогоричке градске власти раније су поднијеле кривичну пријаву против НН лица која су, како се наводи, "обила ограђени простор некадашње пијаце на Конику, који је у власништву Града".

Извор: СРНА