latinica  ћирилица
25/04/2017 |  18:37 ⇒ 26/04/2017 | 08:02 | Аутор: РТРС

Одлука о продаји Рудника "Љубија" чека јавно саслушање и скупштинску расправу (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске на данас започетој сједници разматраће Одлуку о продаји 65 одсто оновног капитала Рудника Жељезне руде "Љубија" Компанији "Израели инвестмент груп" за 92 милиона марака. Раправа ће услиједити након јавног саслушања, које ће одлуком Одбора за привреду, бити одржано 4. маја.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Иако ће посланици о приватизацији РЖР "Љубија" расправљати у наставку засједања, 10. маја, ван скупштинске сале посланици су само причали о овој теми. Ни данас није ништа јасније да ли ће одлука добити подршку посланика.

О продаји Љубије биће расправљано и на сједници Народне скупштине и на јавном саслушању. Опозиција је, у ишчекивању расправе, задовољна због тога што је Одбор прихватио приједлог ПДП-а да приватизација буде предмет саслушања. Очекују да све стране одговоре на отворена питања и тиме разријеше дилеме посланика.

"Нећемо се бавити политичким причама, да се дијелимо на позицију и опозицију. Желимо да донесемо најбољу одлуку која ће бити у интересу рудика, а неће ићи на штету буџету'', изјавио је Мирослав Брчкало, члан Одбора за привреду (ПДП).

Против одлуке о саслушању били су посланици ДНС-а и СНСД-а. За ДНС то је политикантски потез и зато га нису подржали. СНСД свој глас против образлаже лошом формулацијом.

"Јавно саслушање-то звучи као да је неко осуђен....'', рекао је радван Вишковић из СНСД-а.

Драган Чавић , лидер НДП-а, најављује жустру расправу и нову документацију, за коју тврди да доказује незаконитост продаје.

"Ту се отвара питање сукоба интереса, ту се отвара питање намјера, штетности пословања по Српску за коју имам обимну изворну документацију!", нагласио је Чавић.

СДС је против продаје комплетног пакета акција. Сматрају да Република Српска треба да задржи 49 одсто акција. У ДНС-у су против продаје израелском понуђачу.

"Уговором из 2004. године РЖР `Љубија` се одрекла експлоатационих права па је питање зашто се купује. Највјероватније из разлога комерцијалне и шпекулантске природе и ради евентуалне препродаје атрактивних непокретности у Приједору, а које су у власништву РЖР `Љубија`", рекла је Споменка Стевановић из ДНС-а.

Изостанак ДНС-ове подршке повод је за спекулације да се са појединим посланицима Коалиције Домовина преговара о начину гласања. Адмир Чавка јавно је потврдио да је добио понуде.

"Није ријеч о новчаним понудама, а Домовина ће о свему да изнесе став након јавне расправе", рекао је Чавка.

Вишковић поручује да нема такве информације, нити да је он о томе с неким преговарао.

Ресорни министар и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић нема информацију о наводним преговорима за подршку посланика Домовине, који би надокнадили изостанак ДНС-ових гласова. Тиме се, каже, и не бави. Цијели поступак је, каже, отворено вођен и спреман је да одговори на све дилеме.

"Они који неће да гласају, по мени ће направити грешку. Они који гласају, њима ћемо бити захвални. У сваком случају, Влада овај поступак води и ако евентуално не буде сагласности, нећемо повлачити одлуку као што то неко од нас очекује", рекао је Ђокић.

Да је понуда кредибилна и да представља развојну шансу, министар Ђокић данас је пренио и израелском амбасадору.