latinica  ћирилица
25/04/2017 |  17:20 | Аутор: РТРС

Шта у шумама Новог Зеланда раде шефови ЦИА, ФБИ, МИ6?

Шефови шпијунских агенција САД и њених савезника дошли су у новозеландски град Квинстаун, гдjе ће присуствовати тајновитом састанку савеза познатијег под називом "Пет очију" - алијанса обавjештајних служби САД, Новог Зеланда, Аустралије, Канаде и Велике Британије.
ЦИА - Фото: Screenshot
ЦИАФото: Screenshot

Састанак ће окупити позната лица, попут директора ФБИ Џејмса Комија и шефа ЦИА Мајка Помпеа, али и челне људе британског МИ-6. Како пише лист "Њу Зеланд Стаф", наизглед приватни авион слетио је на аеродром у Велингтону прошлог викенда, а да се ради о необичној летјелици показао је идентификациони број на репу. Наиме, ознака "10030" показује да авион припада ЦИА, пише лист.

 

Занимљиво је да су подаци о авиону били скривени, па чак ни контролни торањ, као ни чувени сајт "Флајт Радар 24", нису могли да прикажу уобичајене информације о лету.

Новозеландски "Хералд" извјестио је да ће затвореној конференцији присуствовати укупно 15 обавјештајних агенција из пет земаља. Портпарол Била Инглиша, премијера Новог Зеалнда, потврдио је да на састанак долазе шефови тајних служби.

- Усљед специфичних и озбиљних безбједносних захтјева, не можемо да коментаришемо о детаљима. Оно што могу да кажем је да конференцији неће присуствовати садашњи, а ни бивши шефови држава - истакао је портпарол.

Алијанса "Пет очију" је савез између пет држава енглеског говорног подручја, а тиче се надзора. Постоји више од 70 година, а тренутно водеће службе у њему су амерички НСА, британски ГЦХQ, канадски ЦСЕЦ, аустралијски АСД и новозеландски ГЦСБ.

Чланови ове групе међусобно размјењују обавјештајне податке и заједно раде на глобалном апарату надзора. Занимљиво је да се о овом савезу није знало скоро ништа све до 2013. године, када је бивши аналитичар НСА Едвард Сноуден у мору открића о шпијунирању објелоданио и податке о савезу "Пет очију".

Према писању новозеландског "Отаго дејли тајмса", конференција почиње данас а трајаће најмање недјељу дана. Учесници ће у паузама уживати у партијама голфа.

Извор: Блиц