latinica  ћирилица
25/04/2017 |  17:16 | Аутор: РТРС

Мустафа није успио, демаркација остаје услов за визне олакшице

Премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа није успио да убиједи европске званичнике да одобре визне олакшице прије него што парламент потврди демаркацију са Црном Гором, јављају медији у Приштини. Мустафа је у Брисел отпутовао тражећи да демаркација буде избрисана са листе предуслова за визне олакшице.
Иса Мустафа - Фото: АП
Иса МустафаФото: АП

Европски комесар Димитрис Аврамопулос поновио је данас Мустафи у Бриселу да демаркација са Црном Гором остаје главни предуслов за добијање визних олакшица и охрабрио Мустафу, владу и политичке странке да што прије такав потез ратификују у парламенту.

Мустафа је у Брисел допутовао послије размјене тешких ријечи између Брисела, Приштине и Тирана, у којој су европски званичници оштро критиковали албанског премијера Едија Раму и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија због најава да би успоравање евроспког пута могло довести до уједињења Косова и Албаније.

Осим званичника ЕУ, изјаве Тачија и Раме критиковали су и амерички амбасадори у Београду, Приштини и Тирани, наводећи да такве најаве не доприносе стабилности региона.

"Комесар Аврамопулос поздравио је напоре усмјерене ка ратификацији споразума о демаркацији са Црном Гором и охрабрио премијера Мустафу, његову владу и политичке странке да ускоро наставе са гласањем у парламенту", наводи се у саопштењу ЕУ.

Мустафа је, како наводе приштински медији, у Брисел допутовао са понудом да ЕУ одобри вузну либерализацију, а да његова влада у наредне двије године испуни европске захтјеве.

Косовска опозиција жестоко се противи том споразуму, тврдећи да Приштина, на тај начин, препушта велику територију. Три комисије, двије локалне и једна америчка, потврдиле су у међувремену, ваљаност споразума Подгорице и Приштине.

Извор: