latinica  ћирилица
25/04/2017 |  16:12 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Град Источно Сарајево најавио тужбу на рјешење министарства (ВИДЕО)

Бурне реакције градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и скупштинске већине у општини Пале на рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, којим се паљанској фирми „Сарајевоинвест“ издаје еколошка дозвола за зелену импрегнацију дрвета. Градска администрацила раније је одбила да изда еколошку дозволу.
Пале: Спорне дозволе - Фото: РТРС
Пале: Спорне дозволеФото: РТРС

Спорно је што је локација на којој инвеститор, Сарајевоинвест намјерава да гради постројења за хемијски третман дрвета је на самом улазу у Пале и два километра од центра, па је својевремено противљење потписом на петицију изразило близу 900 становника Пала. Осим тога и СО Пале је 2015. једногласно одбила издавање локацијске дозволе за ова постројења.

На данашњој конференцији за новинаре градоначелник И. Сарајева и Савез за Пале изнијели су замјерке и на активности паљанског начелника Бошка Југовића из СНСД-а.

Југовићу замјерају јер је, како тврде, дозволио Влади РС да својим одлукама поништава законска рјешења Града и општине Пале, што он оштро демантује, подсјећајући да су у Окружном суду Источно Сарајево покренули вандредно преиспитивање одлуке о правоснажности локацијскеј дозволе издате "Сарајевоинвесту".

За градоначелника Источног Сарајева и паљанску скуштинску већина неприхватљиво је да Министарство за просторно уређење РС поништава градске и општинске акте. Кажу, јавност је оправдано узнемирана намјерама "Сарајевоинвеста", јер је хемијски третман дрвета опасан по здравље људи, екологију, а кажу и да уз развој туризма не иде непријатан мирис на самом улазу у Пале.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић каже да је инвестиција "Сарајевоинвеста" пожељна, али на локацији 10 километара удаљеној од Пала. ИЗ ПДП-а, СДС-а и НДП-а кажу да су од паљанског начелника очекивали да јавност обавјести о рјешењима ресорног министарства, али тврде - Југовић је заказао.

"Јуче сам добио тај акт од Града, што је министарство издало 19. априла. Он не значи ништа јер је еколошка дозвола само један од корака за издавање грађевинске. Локација није пожељна, међутим постоји струка која ће се изјаснити ", рекао је начелник Општине Пале Бошко Југовић.

Из града најављују управни спор, а из паљанске скупштинске већине и радикалније мјере.

"Влада има 10 дана да поништи рјешење, у противном принуђени смо на протесте пред општином Пале", најавио је Бојан Нинковић, одборник СДС у СО Пале.

И ресорно министарство издавање еколошког дозволе "Сарајевоинвесту" условило је пројектом који би осигурао да се спријечи одлијевање хемијске супстанце након третирања дрвета и онемогући спајања са оборинским и фекалним водама.

То је недовољан аргумент за владајућу већину Града и општине Пале, а за "Сарајевоинвест", власништво породице Крајишник, фрапантан начин за обрачин са њиховом фирмом, поручио је кратко у телефонском разговору Момчило Крајишник.