latinica  ћирилица
25/04/2017 |  15:51 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Бањалука: Покренут пројекат запошљавања у пољопривреди (ВИДЕО)

У Бањалуци активно се ради на промоцији и подстицању незапослених да се баве пољопривредом. Данас су, меморандум о формирању локалног партнерства за запошљавање потписали представници града Бањалука, Центра за развој и унапређење села, Пољопривредни факултет и Завод за заопшљавање.
Бања Лука - запошљавање у пољопривреди - Фото: РТРС
Бања Лука - запошљавање у пољопривредиФото: РТРС

Пројектом "Локална пољопривреда", првим у оквиру сарадње, требало би да буде запослено око 100 лица са евиденције завода. Пројекат је одобрила Европска унија и биће финансиран са око 170 хиљада евра.

Пољопривреда не значи само традиционално, рад на њиви. Данас се може говорити о пољопривреди као "високософистицираној технологији", став је струке.

Ријеч је о развојном пројекту на органиченој површини од 2,5 хектара око 20 људи ће добити пприлику да се бави пољопривредом.

Пројекат ће подразумијевати производњу поврћа и ситног воћа малине и купине, која ће бити сертификована и одржива. Намијењен је незапосленим лицима која су дуго на евиденцији Бироа за запошљавање, укључујући и социјално искључене категорије. Резултат пројекта биће и формирање пољопривредне задруге.

"Важност овог пројекта је и питање пољопривреде, јер град Бањалука, као највећа локална заједница, има знатан број људи који се баве пољопривредом и знатне пољопривредне површине у сеоским мјесним заједницама", истакао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Пројекат не улази у годишњи градски буџет субвенција за пољопривреду. Јавни позив за додјелу субвенција за пољопривреду предвиђених овогодишњим буџетом града Бањалука траје до 5. маја.