latinica  ћирилица
25/04/2017 |  14:57 | Аутор: РТРС

Штрбац: Ексхумирани су Срби - израз "хумана асанација" вријеђа

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да се зна идентитет 36 Срба чији су остаци ексхумирани на Новом гробљу у Глини, иако је хрватска страна саопштила да је "ријеч о неидентификованим посмртним остацима из `домовинског рата` особа погинулих 1995. године, који су након проведене `хумане асанације` били укопани у појединачним гробницама".
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Штрбац је подсјетио да је Комисија Владе Србије за нестала лица, чији су представници као стручни сарадници присуствовали ексхумацији, саопштила да је ријеч о Србима жртвама хрватске акције "Олуја", међу којим је и једно дијете.

Он је указао да су према "Попису погинулих лица у акцији `Олуја` са мјестом покопа посмртних остатака", који је Хрватска предала српској страни у марту 1996. године, на гробљу у Глини била покопана 44 посмртна остатка.

Према његовим ријечима, дјечији посмртни остаци, вјероватно, припадају шестомјесечном Мили Вујићу, који је заједно са родитељима - мајком Горданом /Билбијом/ и Недјељком страдао 7. августа на обронцима Петрове горе.

"У увјерењу да су њихови посмртни остаци потпуно уништени, Недјељкови родитељи су повукли захтјев за тражење његових посмртних остатака, док Горданини родитељи, који живе у Приједору, и даље трагају за кћерком и унуком. Ексхумација дјечијих посмртних остатака на Новом гробљу у Глини даје наду да је, ипак, нешто од њих остало, а да ли је нада оправдана показаће идентификација методом анализе ДНК-а", навео је Штрбац.

Он је истакао да породице жртава вријеђа израз "хумана асанација терена", који у својим саопштењима са ексхумација, када је ријеч о Србима, користи хрватска страна, нагласивши да тај израз потпуно замагљује ко је и зашто прије асанације убио те људе.

У посљедњих 17 година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, на подручју Хрватске и некадашње Републике Српске Крајине /РСК/ ексхумирано је укупно 1.500 тијела Срба, од чега је до сада идентификовано њих 1.023.

На "Веритасовом" списку несталих још се налази 1.821 лице српске националности који су нестали у периоду од 1991. до 1995. године на подручју Хрватске и бивше РСК.

Међу несталима је 1.296 цивила, од чега 501 жена.

"Веритас" располаже поузданим подацима за још 256 регистрована гробна мјеста, у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци Срба страдалих на том подручју.

Извор: СРНА