latinica  ћирилица
25/04/2017 |  09:25 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

Јагњеће месо први производ Србије за извоз у Кину

Први производ који ће бити извезен из Србије у Кину биће јагњеће месо, затим говеђе, па свињско месо,а онда млијеко и производи од млијека, изјавио је министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Он је гостујући на РТС-у казао да ће и сува шљива бити међу првима на листи производа за извоз у Кину, а да је са кинеским партнерима направљен договор и за извоз кукуруза и шећерне репе.

Народна Република Кина заинтересована је за увоз 500.000 тона говеђег меса годишње, а Србија је спремна да испуни све услове које захтијевају кинески стандарди, како би се што прије почело са овим пословима. Бројне кинеске компаније заинтересоване су да улажу у српску пољопривреду.

Ово је речено приликом посјете делегације Генералне управе за контролу квалитета, инспекцију и карантин и министра у Генералној управи, Џи Шупинга, које је угостио предсједник државе Томислав Николић. Предсједник Николић, разговарао је о извозу српских пољопирвредних производа у Кину.

- Овај пројекат је велика пословна шанса за нашу земљу и да ће Србија, чим Генерална управа заврши свој рад и увјери се да наши производи задовољавају тражени квалитет, бити спремна да започне извоз меса у НР Кину - истакао је предсједник Николић.

Министарство пољопривреде Србије и представници Генералне управе потписали су јуче Меморандум о разумијевању и сарадњи у области давања гаранција за безбједност прехрамбених производа намијењених за увоз и извоз. Споразум су парафирали министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић и министар Џи Шупинг.

- То је кровни документ који ће омогућити Србији да извози месо, млијеко, мљечне производе, кукуруз, шећерну репу и суве шљиве у Кину - казао је Недимовић. - Добићемо могућност да стварамо стручне радне групе, по различитим областима, како бисмо што прије ријешили проблеме око извоза меса. Уједно је потписан и Протокол који се тиче размјене научних информација око болести квргаве коже крава.

Према ријечима Недимовића, споразум у вези са нодуларним дерматитом донијеће простор да аутоматски послије сагледавања читавог стања, од стране заједничке радне групе, можемо да ставимо наше сертификате у погон и самим тим почне извоз говеђег меса. Уз постојеће компаније из Србије, које тренутно желе да извозе на простор Кине, има и неколико кинеских инвеститора који су заинтересовани да инвестирају у сектор прехрамбене индустрије Србије. Тачније у сектор млијека и меса.

- Србија и Кина имају традиционално добре односе, који су тренутно на највишем нивоу, и потписивање докумената веома је значајно да се осигура безбједност хране, јер је то неопходан услов да би се она брже нашла на тржишту Кине - објаснио је Шупинг.

-Србија је прошле године произвела 400.000 тона меса. Од тога, како каже Бранислав Гулан, члан одбора САНУ, за село свињског меса око 320.000, а јунетине свега 75.000, што је најмање од кад постоји Србија.

- Наша земља ни за сто година не може да оствари производњу од 500.000 тона јунећег меса за извоз - нагласио је Гулан. - Тренутно у тову имамо између 15.000 и 20.000 јунади. Немамо више од тога.

Извор: Танјуг, Вечерње новости