latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:41 ⇒ 23:46 | Аутор: РТРС

Приједор: Да ли је Топлана преласком на дрвну сјечку смањила губитке? (ВИДЕО)

Приједорска Топлана са порастом температуре званично ће завршити ову сезону гријања. Отварањем новог погона грађани су добили квалитетније гријање на нови енергент - биомасу, али ово предузеће сезону ипак завршава са губитком у пословању од 1.700.000 КМ.
Топлана Приједор - Фото: РТРС
Топлана ПриједорФото: РТРС

Топлана је захваљујући новом постројењу остварила позитиван готовински ток и уштеду на енергенту од око два милиона КМ. Међутим, због амортизације потрошње и наплате, исказан је губитак у пословању.

У циљу квалитетнијег гријања, у предстојећем периоду биће уграђена нова опрема у подстанице, а ријеч је о инвестицији вриједној око 700.000 КМ, која је донација шведске развојне агенције СИДА.

У приједорској Топлани сумирају резултате. Тврде, потрошачима је током сезоне уредно испоручивана топлотна енергија, у складу са временским приликама.

Захваљујући новом постројењу на дрвену биомасу, Топлана је остварила позитиван готовински ток и уштеду на енергенту. Ипак, коначан пословни губитак био је неминован, због амортизације потрошње и наплате. У циљу што квалитетнијег снабдијевања потрошача, слиједи ремонт.

- Уложићемо доста труда и напора у ремонт самих подстаница у које ће бити уграђена потпуно нова опрема. Одређене проблематичне кругове гдје смо имали потешкоће са загријавањем појединих потрошача, ријешићемо са том инвестицијом од 700.000 КМ - истиче Зоран Кнежевић, в.д. директора Топлане.

Укупна дуговања према приједорској Топлани износе више од 6,5 милиона КМ.

Извршни директор економског сектора Топлане"Винка Пекија рекла је да у укупном дугу 681 корисник са појединачним износом дуга већим од 3.000 КМ дугује 5.419.000 КМ.

У сарадњи са Градом, приједорска Топлана припрема програм субвенционисања социјалних категорија становништва. Из овог предузећа апелују на потрошаче да редовно измирују своје обавезе, а на судове да убрзају процесе у циљу ефектније наплате.