latinica  ћирилица
24/04/2017 |  09:59 ⇒ 25/04/2017 | 07:46 | Аутор: РТРС

Бирач добио спор против Укио банке (ВИДЕО/ФОТО)

Тужба УКИО банке из Литваније против Фабрике глинице Бирач Зворник у стечају одбачена је као неоснована. Овим је окончан спор који је вођен у Окружном привредном суду у Бијељини од 2013. године. Укио банка тражила је од Бирча као јемца исплату 155 милиона КМ наводног дуга по основу одобрених кредита, који никада нису користили, нити су уплаћени на рачун Бирча.
Фабрика глинице "Бирач" - Фото: РТРС
Фабрика глинице "Бирач"Фото: РТРС

Правни тим Фабрике глинице Бирач у стечају тврди да ова пресуда обесмишљава блокаду жиро рачуна Алумине од стране фочанске фирме Павгорд која је откупила потраживања Укио банке од Бирча и 12. априла блокирала Алуминин рачун.

Ако убрзо овај извршни поступак не буде обустављен Алумини се, према ријечима руководства, "црно пише". Правни заступник Укио банке Александар Сајић није, каже, добио пресуду која је упућена поштом па је није могао ни коментарисати.

На судској пресуди, изреченој на 61 страни, одбијена су потраживања УКИО банке од више од 155 милиона КМ. Правни тим Фабрике глинице Бирач у стечају током судског поступка изнио је низ основа ништавности залога која је уписала Укио банка са повезаним лицима.

Правни заступник Бирача Ристо Којић изразио је задовољство исходом овог спора, јер је у питању, како каже, спор значајан не само за ову регију него за читаву Републику Српску, па и БиХ.

Правни тим очекује да након ове пресуде Основни суд у Зворнику без одгађања обустави извршни поступак који води фирма Павгорд против Алумине. Потраживања настала од 2003. до 2011. су незаконита, новац је, кажу, завршио у Литванији а имовина Бирча и Алумине заложена на незаконит начин.

- Потраживање је крајем 2014. опет на незаконит начин прешло на привредно друштво Павгорд које данас покушава да блокира Алумину - каже Владимир Милошевић, члан Правног тима Бирача.

Од деблокаде рачуна зависи судбина 1.400 радника Алумине.

- Како објаснити једном раднику да нема плате зато што судија неће да одблокира рачун због његовог хира -пита Раденко Смиљанић, предсједник Синдикалне организације Алумине.

Достава лужине из Румуније и Мађарске је стопирана, Боксит је престао да довози руду, а у случају да дође до присилног прекидања производног процеса десиће се еколошка катастрофа, јер би огромне количине лужине завршиле у Дрини.

- Стручна екипа прави план изласка фабрике из процеса, зато што више не можемо функционисати. Ми још сутра можемо функционисати, послије тога је све огроман ризик - каже Милорад Мотика, предсједник УО Алумине.

Пресуда (Фото: Срна)

Судски поступак између фочанске фирме Павгорд и Алумине води се у Основном суду у Зворнику. Правни тим Алумине затражио је данас изузеће судије Јелене Тодоровић и хитну деблокаду рачуна јер штету осим радника и фабрике трпе и стратешки партнери и добављачи.