latinica  ћирилица
23/04/2017 |  19:42 ⇒ 24/04/2017 | 10:20 | Аутор: РТРС

Други круг за Макрона и Марин ле Пен (ВИДЕО)

У други круг предсједничких избора у Француској улазе независни центристички кандидат Емануел Макрон и кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен.
Избори у Француској - Фото: ТАНЈУГ
Избори у ФранцускојФото: ТАНЈУГ

Лидер странке крајње деснице Народни фронт Марин Ле Пен прогласила је вечерас побједу у првом кругу предсједничких избора наводећи да ће њена партија представљати велику алтернативу француском народу.

Обраћање Ле Пенове њеним присталицама окончано је химном Француске.

Француско Министарство унутрашњих послова  саопштило је да је на основу 19,1 одсто пребројаних гласова Ле Пенова у вођству са 25 одсто, а Емануел Макрон има 21,3 одсто.

Раније су пројекције неколико агенција,, указивале да ће Макрон освојити између 23 и 24 одсто гласова, а Ле Пенова 21,6 и 23 одсто.

Француски МУП истиче да је излазност на изборе достигла 69,4 одсто што је близу првом кругу прошлог гласања за предсједника 2012. године када је била 70,6 одсто.

Како су објавили француски медији, позивајући се на резултате анкета, Макрон је освојио је 23,7 одсто гласова, док је Ле Пенова освојила 21,7 одсто гласова.

Први подаци показали су да је одмах иза лидерке Националног фронта некада главни фаворит избора, кандидат десног центра, Франсоа Фијон са 20,3 одсто гласова, те да слиједи кандидат радикалне љевице Жан-Лик Меланшон са 19,06 одсто. Међутим, најновији подаци показују да су ова двојица кандидата изједначена на трећем мјесту са 19,5 одсто.

Други круг за Макрона (Фото: Getty Images)

Емануел Макрон поручио је да Француска окреће нову страницу у политичкој историји.

Присталице кандидаткиње крајње деснице Марин ле Пен, окупљене у изборном штабу, бурно су вечерас прославиле вијест да је она, према телевизијским пројекцијама, ушла у други круг предсједничких избора.

Изборни штаб Ле Пен се налази у једној спортској хали у граду Енен-Бомон, на сјеверу Француске.

Присталице носе плаво-бијеле транспаренте на којима пише "Марину за предсједницу", а на звуке Марсељезе узвикују "Побиједићемо", преноси Би-Би-Си.

Други круг за Марин ле Пен (Фото: АП)

Међутим, појавиле су се и другачије процјене. "Фигаро"наводи да су Макрон и Ле Пен изједначени са 23 одсто гласова, док су исти број гласова добили и кандидат десног центра Франсоа Фијон и представник радикалне љевице Жан-Лик Меланшон - 19 одсто.

Други круг избора одржаће се 7. маја.