latinica  ћирилица
23/04/2017 |  18:48 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Владика Хризостом освештао цркву у Спомен-комплексу Чардак (ВИДЕО)

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом освештао је данас цркву Светог апостола Томе у склопу Спомен-комплекса Чардак код Дервенте, гдје су припадници Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских јединица 1992. године убили 37 мјештана српске националности.
Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом - Фото: СРНА
Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански ХризостомФото: СРНА

Владика Хризостом је нагласио да су мјештани били мученици и да је то мјесто страдалништва.

"Нису они страдали случајно, нису случајно жртве. Они су страдали због имена Исуса Христа којег су носили у себи и на себи", рекао је владика Хризостом у бесједи након што је освештао цркву и служио парастос за страдале мјештане Чардака.

Он је захвалио свима који су помогли изградњу Спомен-комплекса "Чардак".

Предсједник Удружења ратних заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић рекао је да се на овом мјесту налазила масовна гробница српских цивила који су страдали од злочинаца 1992. године.

"Ту смо у децембру 1992. године пронашли 19 тијела убијених Срба из насеља Чардак. Један број мјештана убијен је на кућном прагу, а други у логорима формираним за Србе", подсјетио је Кнежевић.

Он је изразио разочарање, јер је мали број злочинаца кажњен, те напоменуо да је посљедња казна изречена Алмазу Незировићу у трајању двије године.

"То је брука и срамота. Он је починио велике злочине, мучио је многе Србе у логору. У току је суђење Азри Башић која је заклала Благоју Ђураша, али не вјерујемо да ће добити одговарајућу казну", истакао је Кнежевић.

Он је захвалио локалној заједници, предвођеној начелником општине Милорадом Симићем, и једном броју привредника за помоћ у изградњи Спомен-комплекса.

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је да је послије 25 година изграђен спомен-комплекс за који вјерује да ће временом прерасти у светиште и мјесто окупљања.

Извор: СРНА