latinica  ћирилица
23/04/2017 |  18:00 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Зашто Бијељина остаје без јавних апотека? (ВИДЕО)

Бијељина остаје без јавних апотека, одлучено је на сједници градске Скупштине.
Бијељина - апотека - Фото: РТРС
Бијељина - апотекаФото: РТРС

Јавна здравствена установа Апотеке "Семберија" биће ликвидирана, а радници и пословни простори уступљени приватној апотеци.

Нови власник преузима и више од пет милиона марака дугова. Одборници су једногласно подржали закључак, да се покрене поступак утврђивања кривичне одговорности за несхватљиво велика дуговања јавне градске апотеке.

Скупштина града сагласила се да Апотека "Вивамедик”"са сједиштем у Козлуку, код Зворника, као стратешки партнер, преузме послове градске Апотеке "Семберија".

Они на 15 година преузимају свих осам пословних простора, инвентар и залихе , али и четрдесет радника и дугове који премашују пет милиона марака. Познаваоци прилика сматрају да је апотека свјесно гурнута у финансијску провалију.

- Ова апотека има најатрактивнију локацију, локацију гдје је смјештено 80 одсто тимова породичне медицине и гдје ти пацијенти, враћајући се од својих породичних љекара, ту узимају сву потребну терапију, каже др Срђан Мијатовић, одборник у Скупштини града Бијељина.

У Републици Српској позитивно послује око 400 апотека, међу којима су и јавне градске апотеке. Да се мора утврдити одговорност оних који су градску апотеку довели до пропасти, сложили су се једногласно одборници Града Бијељина.

Недељко Ћорић, шеф одборничког клуба СНСД-а у Скупштини града Бијељина, истиче да је заиста несхватљиво да једна апотекарска установа направи вишемилионски дуг који је данас преко пет милиона марака.

- Апсолутно немам ништа против да они који су направили под наводним знацима „криминалне радње“- одговарају, категоричан је предсједник Скупштине града Бијељина, Славиша Марковић.

Уговор о преузимању пословања Апотеке "Семберија" био је претходно понуђен Здравственој установи "Моја апотека" Бањалука, али се они нису изјаснили, па је за стратешког партнера изабран сљедећи квалификовани понуђач- "Вивамедик".

- Један од разлога зашто су ови првопласирани одбили понуду је то  што је на овај нацрт нотарски обрађеног уговора дао сагласност и републички јавни првобранилац, гдје постоји да се морају радници задржати, а рок измирења обавеза је шест мјесеци, појашњава Данко Новаковић, предсједник Комисије за спровођење поступка.

Парадокс о пропадању градске апотеке у Бијељини допуњен је и чињеницом да је Скупштина града, на истој сједници на којој је одлучила да апотеку преда приватном партнеру, именовала за директорку Апотеке „Семберија“ Весну Благојевић Мирковић која је претходних шест мјесеци била вршилац дужности директора.

Она није била доступна за коментар.