latinica  ћирилица
23/04/2017 |  15:50 ⇒ 24/04/2017 | 09:52 | Аутор: РТРС

Додик с Вучићем о актуелној ситуацији у БиХ (ВИДЕО)

О јасеновачком страдању званичници Српске и Србије разговор су наставили и у Козарској Дубици, на састанку којем су, осим Додика и Вучића, присуствовали и патријарх српски Иринеј и други учесници комеморативног скупа.
Састанак Додика и Вучића у Козарској Дубици - Фото: СРНА
Састанак Додика и Вучића у Козарској ДубициФото: СРНА

Предсједник Додик истакао је потребу да се сними документарни филм о Јасеновцу, као и играни филм свјетског нивоа. Он је поновио да је обиљежавање страдања у систему логора Јасеновац једно од најважнијих које Српска организује заједно са Србијом.
У Козарској Дубици данас су разговарали и о актуелним политичким и економским питањима.

Времена мало, а тема пуно. Два предсједника ручак у хотелу у Козарској Дубици искористили су за политичке теме. На дневном реду, увијек сложена, ситуација у БиХ. Незаобилазна тема, каже предсједник Додик, била је блокада у заједничким институцијама у Сарајеву.


- Ја сам са премијером Србије Александром Вучићем у Козарској Дубици разговарао о блокадама које се дешавају на нивоу БиХ, као и о томе шта ће се догодити када Хрвати поднесу захтјев за измјену Изборног закона БиХ, истакао  је Додик.Додик каже да је Вучића посебно интересовало на који начин је могуће реализовати идеју о царинској унији за све земље Балкана које нису у ЕУ, те напоменуо да Српска подржава такву идеју која значајно осигурава тржиште.

- Сарајево нема конзистентну политику. Ниво БиХ је преузео разне реформе, а сада не може да изврши ни минимум обавеза. Општа пат-позиција власти на нивоу БиХ говори да од БиХ не можемо ништа очекивати, додао  је предсједник Српске.

Постоји учмало увјерење да је непромјењива ситуација у БиХ и њен оквир, без обзира да ли нам је лоше и колико година нам може бити лоше, сматра предсједник Српске.

Не може, додаје, да се дира оквир, али ће вријеме натјерати да се разговара и о томе.