latinica  ћирилица
23/04/2017 |  15:43 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Порука из Доње Градине: Злочине не заборавити! (ВИДЕО)

Да најстрашнији злочини над Србима, Јеврејима и Ромима почињени у највећем стратишту у систему логора Јасеновац никада не смију бити заборављени, са комеморативног скупа у Доњој Градини поручили су и преживјели логораши и њихови потомци.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

То је, кажу, једини начин да се спријечи да они буду поновљени.

Спасоја Алексић, на мјесту на којем је прије 72 године стријепио од усташке руке, присјетио се дана проведених у логору.

Био је јачи од тих стрепњи - преживио је логор и вратио се на пусто огњиште некада пуне куће Алексића.

Уз Спасоју Алексића, данас су стајали Лазићи - четири брата, сестра и њихова мајка. Кажу, долазе овдје сваке године.

Чича Спасоја од малих ногу Лазиће учи истину о логору, о страшној судбини 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127. 000 антифашиста.

Логор у Доњој Градини, до затварања 1945, слома НДХ и краја Другог свјетског рата, био је мјесто најстрашнијих злочина, којих нису били поштеђени ни најмлађи. На овом мјесту убијено је 20.000 дјеце.

Једини логор за дјецу био је управо Јасеновац. Зато не чуди што су почаст жрвтама, у Доњој Градини, одали управо најмлађи-бројни основци из Српске.

Почаст страдалима, одали су и они који у логорима смрти нису изгубили своје најмилије. Дошли су да покажеу поштовање према онима који су се изборили за нас.

На гробном пољу Тополе, жртвама су се поклониле бројне делегације које су и положиле цвијеће, а затим у Храстовима били уједињени у молитви за све убијене.