latinica  ћирилица
23/04/2017 |  15:03 ⇒ 24/04/2017 | 08:52 | Аутор: РТРС

"Уклоните усташки поздрав" на комеморацији у Јасеновцу (ФОТО/ВИДЕО)

У Спомен-подручју Јасеновац под покровитељством Хрватског сабора одржана је комеморација поводом 72 године од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац.

Комеморативном скупу присуствовали су предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић, министар спољних и европских послова Давор Иво Штир, министар културе Нина Обуљен Коржинек, министар здравства Милан Кујунџић, министар науке и образовања Паво Баришић.

Комеморација је јутрос почела минутом ћутања и читањем одломака из "Дневника Диане Будисављевић" који говори о страдању дјеце у овом логору, преносе хрватски медији.

Након окупљања испред Меморијалног музеја, Колона сјећања упутила се према споменику "Цвијет" гдје је одржан званичан програм.

Јасеновац - Андреј Пленковић са делегацијом (Фото:Pixsell/Davor Puklavec)

Званичне делегације положиле се вијенце.

Колона је, како се примјећује, битно мања него она јуче.

Ове организације су другу годину заредом одбиле да учествују на државној комеморацији у Хрватској која је организована данас. Као разлог бојкота, истакнуто је неуклањање плоче с усташким натписом "За дом спремни", коју су прошле године недалеко од Јасеновца поставили ветерани Хрватских обрамбених снага.

У Спомен-подручју Јасеновац комеморацију су јуче организовали Српско народно вијеће и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, а сутра ће то учинити јеврејска удружења.

Пробој из логора Јасеновац извршило је 22. априла 1945. године 600 од преосталих 1.073 логораша заточених у Циглани, када су схватили да их чека сигурна смрт. Пробој је преживјело само њих 117.

Антифашисти истакли транспарент "Уклоните усташки поздрав"

Група антифашиста истакла је данас транспарент "Уклоните усташки поздрав" у Спомен-подручју Јасеновац гдје се одржава комеморација поводом 72 године од пробоја заробљеника из усташког концентрационог логор Јасеновац, коју је организовао Хрватски сабор.

Порука антифашиста је упућена, јер није уклоњена плоча с усташким натписом "За дом спремни", коју су прошле године недалеко од Јасеновца поставили ветерани Хрватских обрамбених снага.

Извор: Агенције