latinica  ћирилица
23/04/2017 |  13:31 | Аутор: РТРС

Звиздић: Однос према ММФ-у није упитан

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је данас у Вашингтону да кредибилитет институција БиХ и однос БиХ према Међународном монетарном фонду нису уопште упитни.
Денис Звиздић   (Фото:faktor.ba) -
Денис Звиздић (Фото:faktor.ba)

Он је истакао да су представници ММФ-а упознати са тренутном ситуацијом у вези са законом о акцизама и уопште сетом закона који спадају у дефинисане претходне мјере са очекивањем да ће се они за неколико седмица поново наћи у парламентарној процедури и бити усвојени.

"Усвајањем акциза постаће оперативно више од 860 милиона евра намијењених за даљу изградњу ауто-пута и путева у БиХ. Постоје различити модели како можемо на бази повећаних средстава ентитетима помоћи и пољопривредницима у смислу подстицаја, капиталних улагања или `плавог дизела`", истакао је Звиздић.

Према његовим ријечима, о роковима ће бити ријечи и у наставку разговора.

Представницима ММФ-а презентован је до сада реализовани ниво мјера и других обавеза које су преузеле институције БиХ.

"Оптимиста сам јер смо до сада обавили, завршили и финализирали велики дио претходних мјера", нагласио је Звиздић.

Звиздић је разговарао и са представницима Свјетске банке о реализацији уговора вриједних 750 милиона долара.

"Структура намијењених средстава за БиХ веома је добра и она су усмјерени ка оним пројектима који значе реструктурисање јавних служби или јавног сектора. Посебно сам инсистирао на средствима која ће да буду усмјерена као помоћ и подршка новом запошљавању, са фокусом на запошљавању младих људи", рекао је Звиздић.

Она је навео да је тим средствима предвиђена и подршка одређеним привредним дјелатностима, као што су могућа улагања у пројекат енергетске ефикасности, што ће помоћи сектору грађевинарства и за себе везати више десетина комплементарних дјелатности.

Одржани су састанци и са представницима Стејт департмента, гдје је поновљена велика и пријатељска подршка САД за базне и најважније приоритете спољне политике БиХ.

"То су пут ка европским интеграцијама и наставак пута ка НАТО што треба да донесе мир, стабилност, економски просперитет за БиХ, грађане и све будуће генерације", истакао је Звиздић.

Извор: Срна