latinica  ћирилица
23/04/2017 |  13:09 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Прослава Малог Васкрса у фочанској Богословији (ВИДЕО)

У Свијетлој седмици осми дан од Васкрса хришћани прослављају Мали Васкрс . Ова недјеља у литургијском животу има више назива- Томина недјеља, Недјеља обновљења, Недјеља бијела или Недјеља нова. Васкрсењем Господа Исуса Христа у недјељу - свака недјеља сматра Малим Васкрсом. Овом прослављању на литургијама посебну чар дају и хорска извођења богослужбених химни.
Богословија у Фочи - Фото: РТРС
Богословија у ФочиФото: РТРС

Свијетла или Васкршња недјеља сматра се као један дан Васкрса - цијела седмица се третира као један непрекидни дан.Зато је сваког дана богослужење исто као и на Васкрс. Васкрс - хришћанска Пасха, највећи је празник, дан који се слави као коначна Христова побједа над смрћу.

Хорску химнографију, између осталог, и о васкрсењу Христовом посебно изучавају током петогодишњег школовања у православним богословијама. Црквено појање проноси славу на којој се темељи вјера хришћанска.

Од Васкрса до Малог Васкрса – Томине недјеље траје весеље у част Васкрсења Христовог. Свијетле седмице почиње литургијски период који траје педесет дана - од Васкрса до Духова.

Према јулијанском календару који поштује са још неким сестринским и Српска православна црква Васкрс се прославља од 4. априла до 8.маја. Ове године као и прије три и шест година Васкрсење Христово на исти дан прослављала је и римокатоличка црква. Прослављање на исти дан поново ће бити 2025.године.