latinica  ћирилица
22/04/2017 |  21:30 | Аутор: РТРС

Одржан први "Марш за науку"

Више хиљада људи изашло је данас на улице Берлина на први "Марш за науку" који је одржан у више од 600 градова широм свијета.
"Марш за науку" у Вашингтону (Фото: Gan Golan) -
"Марш за науку" у Вашингтону (Фото: Gan Golan)

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Волимо стручњаке - са доказима" и "Наука не тишина" током марша од Универзитета Хумболт ка Бранденбуршкој капији на чеку са градоначелником Михаелом Милером и лидерима градских Универзитета.

На једном од транспарената је писало и "Нема алтернативе чињеницама" што је термин који је користио званичник Бијеле куће током спора са медијима око броја окупљених на инаугурацији предсједника Доналда Трампа.

Демонстранти су накратко стали код Амбасаде Мађарске у знак протеста због новог Закона који би могао да затвори Универзитет чији је главни финансијер милијардер Џорџ Сорош.

Организатори истичу да је 11.000 људи учествовало у протесту за који наводе да је циљ указивање важности науке и знања заснованог на доказима у демократским друштвима.

Марш је одржан након што је Трамп смањио издавања за Агенцију за заштиту човјекове околине и Националном институту за здравље.

Извор: Срна