latinica  ћирилица
22/04/2017 |  20:33 ⇒ 23/04/2017 | 08:40 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Вашингтону: Задовољство сарадњом са институцијама Српске

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Вашингтону, у одвојеним сусретима, са извршним директором у Свјетској банци Франком Химскерком и потпредсједником Свјетске банке за Европу и централну Азију Сирилом Милером, који су изразили задовољство досадашњом сарадњом институција Републике Српске и Свјетске банке.
Премијерка РС Жељка Цвијановић са представницима Свјетске банке - Фото: СРНА
Премијерка РС Жељка Цвијановић са представницима Свјетске банкеФото: СРНА

Предсједница Владе упознала је представнике Свјетске банке са досадашњим резултатима и динамиком реализације мјера које Влада Српске спроводи у складу са Акционим планом Републике Српске за спровођење Реформске агенде, а овом приликом истакнут је и значај ангажмана међународних експерата који пружају техничку и стручну помоћ Влади Српске.

Током састанака, којима је присуствовао и министар финансија Српске Зоран Тегелтија, а који су одржани у оквиру редовног прољећног засједања Свјетске банке и Међународног монетарног фонда, разговарано је о припреми нових и реализацији постојећих пројеката са овом међународном финансијском институцијом.

Цвијановићева је нагласила посвећеност институција Српске спровођењу реформских процеса, што потврђује динамика реализације предвиђених мјера, додајући да је потребно да и остали нивои власти у БиХ досљедно поштују дефинисане рокове како би се креирао адекватан оквир за континуиран привредни раст и стабилизацију привредних прилика.

Овом приликом размијењена су мишљења и о кључним елементима петогодишње стратегије Свјетске банке за партнерство са БиХ која је, прије свега, усмјерена на повећање ефикасности јавног сектора и стварање услова за убрзани раст приватног сектора, са посебним освртом на стратешки важне инфраструктурне пројекте, те пројекте који се реализују у областима реформе здравственог сектора, запошљавања, унапређења пословне климе и конкурентности.

Током састанака било је ријечи о шест пројеката које Република Српска успјешно реализује у партнерству са Свјетском банком, чија је вриједност око 200 милиона КМ, а разговарано је и о сарадњи у наредном периоду која ће, између осталог, обухватати пројекте у областима подршке запошљавању, јачања банкарског сектора и реструктурисања јавних предузећа.

Протоколом посјете Вашингтону предвиђено је да се делегација Владе Српске данас у касним поподневним часовима састане и са представницима Међународног монетарног фонда, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу .