latinica  ћирилица
22/04/2017 |  18:25 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Црнадак и израелски амбасадор о унапређењу билатералних односа

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас у Бањалуци током сусрета са израелским амбасадором за БиХ Боазом Родкином да је БиХ опредијељена за даље унапређење и оснаживање односа са Израелом.
Бања Лука: Игор Црнадак и Боаз Родгин - Фото: СРНА
Бања Лука: Игор Црнадак и Боаз РодгинФото: СРНА

Црнадак је нагласио да је то посебно потврђено недавном посјетом предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића Јерусалиму, као и посјетама на министарском нивоу, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је пренио израелском амбасадору да је ситуација са Представништвом Републике Српске у Израелу веома неугодна, али да се нада да неће утицати на односе Израела са БиХ, као ни на односе са Републиком Српском.

"Црнадак је упознао највише функционере Републике Српске са озбиљношћу ставова Владе Израела о овом питању, те је изразио наду да ће, осим институција на нивоу БиХ, и институције Републике Српске урадити све што је потребно у оквиру својих надлежност, како би постојећи проблеми били превазиђени", додаје се у саопштењу.

Током сусрета Црнадак је посебно нагласио да је питање поштовања жртава Холокауста од огромног значаја за БиХ, те да је висока делегација БиХ, на челу са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, недавно посјетила Музеј Холокауста Јад Вашем у Јерусалиму, како би одала почаст жртвама.

Црнадак ће, како се наводи, 26. априла у Бриселу учествовати у раду велике конференције посвећене теми Холокауста, гдје ће се обратити на отварању конференције, о чему је такође обавијестио амбасадора Родкина.

Министар и амбасадор су заједнички констатовали да ће се и у наредном периоду обострано наставити активности с циљем развоја билатералних односа БиХ и Израела у бројним областима.

Извор: Срна